Безсеребреник Дем’ян

У нижній частині рами, справа у круглому картуші, зображений безсеребреник Дем’ян. Зображення фронтальне, нижчепоясне. У двох, припіднятих на рівні грудей руках, тримає коричневу скриньку. Лик з великими очими, довгим прямим носом і коричневими вусами та бородою. На голові руде волосся. Одягнений у червоний хітон та синій гіматій. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений ритованою лінією. По обидва боки постаті, на рівні плечей, напис червоними літерами: Бєзсребник Дємян. Тло золочене, гладке.

Література

Пещанський Володимир. Богородчанський іконостас // Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 14, 16.

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 25. Іл. ба. табл. IV. (Помилково подане в ілюстрації “Воздвижения Чесного Хреста”. – Прим автора.)

Жолтовський П. М. Станковий живопис // Історія українського мистецтва. – Київ, 1966. – Т. 3. – С. 202, 203

Словник художників України. – Київ, 1973. – С. 110.

Жолтовський П. М. Український живопис XVII -XVIII ст. – Київ: Наукова думка, 1978. – С. 58

Сидор О. Ф. Міські краєвиди й інтер’єри у творах Йова Кондзелевича в контексті архітектури Ренесансу // Українське мистецтво у міжнародних зв’язках. – Київ: Наукова думка, 1983. – С. 73.

Овсійчук В. А. Майстри українського барокко: Жовківський художній осередок. – Київ: Наукова думка, 1991. – С. 323.

Сидор Олег. Манявсько-Богородчанський іконостас Йова Кондзелевича: маловідомі аспекти іконографії // Сакральне мистецтво Волині. Матеріали IX міжнародної наукової конференції, м. Луцьк, 31 жовтня – 1 листопада 2002 року. – Луцьк, 2002. – С. 3.

Скоп Петро. Дияконські двері Йова Кондзелевича з колекції ЛМІР // Сакральне мистецтво Волині. Матеріали IX міжнародної наукової конференції, м. Луцьк, 31 жовтня – 1 листопада 2002 р. – Луцьк, 2002. – С. 11.

Виставки

Не експонувалася.