Спокушення Христа

Спокушення Христа

Інв. № І – 2308

Реставратор – Мирослава Білецька.

Реставрована у 2003 -2005 pp.

Основа ікони складається з однієї липової дошки прямокутної форми. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, тонкий. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис, позолочення на німбах.

Стан до реставрації

На іконі, у верхній частині, – лущення фарбового шару до левкасу. Горизонтальний кракелюр. Пізніші втручання в авторський живопис – реставраційні тонування в місцях втрат фарбового шару та перемалювання. Потемніння лакової плівки та значні поверхневі забруднення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування. Укріплено фарбовий шар. Знято пізніші перемалювання авторського живопису. Потоншено потемнілу захисну лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з живопису. Проведено тонування в місцях втрат та подряпин фарбового шару. Живопис покрито шаром лакової плівки.

Опис

Сцена “Спокушення Христа” розміщена з правого боку конструкції. Композиція умовно ділиться на три частини. На передньому плані, в лівій частині ікони – сцена з Христом і дияволом, який простягає Ісусові камінь. Ісус зображений у повен зріст, розвернений вліво, голова у профіль, погляд спрямованийй до диявола. Видовжений лик Христа з високим чолом, великими очима, довгими дугоподібними бровами та прямим носом. Пряме темне волосся спадає на плечі. Невеликі вуса і борода ледь хвилясті. Навколо голови Христа – золотий німб, окреслений тонкою червоною лінією. Одягнений Христос у червоний хітон та темно-синій гіматій. Диявол одягнений у вохристу сорочку з довгими рукавами, з накиненим на голову червоним капюшоном. Він розвернений до Христа, лик зображений у профіль. Має великі, глибоко посаджені очі, довгий ніс, сиву бороду. У лівій руці, піднятій до рівня грудей, тримає камінь. На стопах ніг довгі кігті. З-під нижнього краю одягу видно хвіст.

Другий план ікони майже по всій довжині займає річка. У її водах -відображення дерев і кущів. Правий край композиції увінчує високий зелений пагорб, на якому стоїть Ісус у повен зріст, одягнений у довгий червоний хітон та синій гіматій. Його ліва рука опущена і відведена в бік, права – піднята до рівня грудей у благословляючому жесті. Навколо голови – тонкий золотий німб.

На третьому плані – Христос і диявол на даху храму в “святому місті”. Храм розміщений угорі, по центру ікони. Велична будівля триярусна, з червоними дахами і білими стінами та пишно оздоблена аркадами. На покрівлі першого ярусу, праворуч – маленькі, майже схематичні постаті Христа і диявола у повен зріст. Христос стоїть біля стіни. Він одягнений в червоний хітон і синій гіматій, навколо голови – тонкий золотий німб. Диявол мальований схематично в образі тварини з широко розкритими крилами. Він стоїть на краю даху, пропонуючи Ісусові стрибнути вниз.

Обабіч храму видніються інші будинки. Горизонт високий. Небо світло-блакитного кольору з рожевими хмарами. У верхній частині ікони, під рамою, напис червоними літерами:…Дній м во постині искушение о диявола.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 10. d. табл. Х.

Пещанський Володимир. Богородчанський іконостас // Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С 14.

Возницький Б. Іов Кондзелевич // Історія українського мистецтва (ротапринтне видання). – Київ, 1964. – Т. 3. – С. 202.

Сидор О. Ф. Міські краєвиди й інтер’єри у творах Йова Кондзелевича в контексті архітектури Ренесансу // Українське мистецтво у міжнародних зв’язках. – Київ: Наукова думка, 1983. – С.72, 73.

Скоп Петро. Дослідження іконографічних сюжетів цокольного ряду іконостаса Церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам’яток. Тези та матеріали доповідей V міжнародної науково-практичної конференції. Київ. 24-27 травня 2005 р. – Київ, 2005. – С. 283, 284.

Виставки

Не експонувалася.