Предела з іконою “Мучення Христа терновим вінком”

Конструкція

Інв. № Д-1020 БІ Ц-8

Реставратор – Євген Манько.

Реставрована у 2003-2005 pp.

Конструкція предели складається з кількох скріплених та склеєних між собою дощок хвойної породи. Вона умовно ділиться по горизонталі на дві частини прямокутної форми: нижня – 86x40 см і верхня – 95,5x52 см. На верхній частині розміщена накладна площина із сюжетом “Мучення Христа терновим вінком”, яка по периметру обрамлена рельєфними планками. Верхню та нижню частину конструкції ділить рельєфний карниз. З правого і лівого боків цієї конструкції виступають дві прямокутні пілястри на 29 см від рівня основної площини. Вздовж зовнішнього краю верхньої частини конструкції розміщено карниз. На виступаючих пілястрах, з обох боків, на лицьовій стороні, в заглибинах, – декоративна накладна різьба, збережена лише праворуч.

Левкас клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, нерівномірно покладений. Фарбовий шар – олійний і темперний живопис. Карнизи та обрамлення золочені.

Стан до реставрації

Поверхня основи зі звороту вкрита шаром пилу і затіками. Втрачено авторську накладну декоративну різьбу на лівій пілястрі. Карниз у нижній частині конструкції у місцях стику розійшовся й до основи кріпиться металевими цвяхами. На лівій і правій пілястрах утворилися щілини внаслідок розхоження дощок. На правій – щілина сягає 1 см, на лівій – 8 мм. Розходження основи у верхній частині конструкції ліворуч, на стику пілястри і центральної частини конструкції. Випади левкасу на пілястрах конструкції й різьбі. Механічні пошкодження від металевих цвяхів на накладній різьбі праворуч. Втрати і потертя позолочення на карнизах. Значно потемніле лакове покриття. Поверхня конструкції вкрита ущільненими пиловими забрудненнями та плямами воску.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Відновлено контакт левкасу з основою на позолоті. Усунуто ущільнені поверхневі забруднення із звороту. Потоншено потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з живопису та позолочення. Проведено тонування у місцях втрат та подряпин фарбового шару і позолоти. Після тонування конструкцію покрито захисним шаром лаку.

Опис

Фрагмент конструкції прямокутної форми і поділений карнизом з позолоченими планками на дві частини. У верхній частині темного cipo-синього кольору по центру уміщена шестикутна ікона “Мучення Христа терновим вінком”. По кутах площина декорована коричнево-вохристим із позолоченням орнаментом, що імітує об’ємну різьбу. На нижній частині живопис повністю втрачений. З правого та лівого боків конструкції прикріплені прямокутні виступи. З фронтальної їх частини угорі по центру – різьблені золочені вставки, вмонтовані у вертикальні прямокутні заглиблення. На внутрішніх та зовнішніх площинах цих виступів, на тлі конструкції теж видовжені по вертикалі декоративні прямокутники з гранями світло-вохристого кольору, внизу цих виступів, з фронтальної частини, по центру, живопис повністю втрачений.