Предела з іконою “Похорон св. Антонія Печерського”

Конструкція

Інв. № Д-1020 Б-І Ц2

Реставратор – Мирослава Якимович.

Реставровано у 2004-2005 pp.

Конструкція предели складається з кількох скріплених і склеєних між собою дощок хвойної породи. Вона умовно ділиться по горизонталі на дві частини прямокутної форми: нижня – 86x40 см і верхня – 95x51 см. На верхній частині розміщена накладна площина із сюжетом “Похорон Антонія Печерського”, яка по периметру обрамлена рельєфними планками. Верхню та нижню частину конструкції ділить рельєфний карниз. З правого і лівого боків цієї конструкції виступають дві прямокутні пілястри на 29 см від рівня основної площини. Вздовж зовнішнього краю верхньої частини конструкції розміщено карниз. На виступаючих пілястрах, з обох боків на лицевій стороні, в заглибинах – накладна декоративна різьба. Паволока проглядається на з’єднаннях карнизу в середній частині конструкції. Левкас – клеє-крейдяний, щільний, білого кольору, нерівномірно покладений. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис. Карнизи та обрамлення золочені.

Стан до реставрації

Декоративна накладна різьба рухома, втрата на лівій пілястрі. Поверхня основи зі звороту покрита пилом і затіками. Частково втрачений зв’язок левкасу з основою у нижній частині конструкції. Середньосітчастий кракелюр левкасу, деформація та втрати. Потертя позолоти на рельєфних планках і левкасі до основи. В нижній частині конструкції – пізніші реставраційні доповнення левкасу в межах втрат авторського. На текстовій частині – лущення фарбового шару. У нижній частині конструкції – перемалювання червоно-коричневим кольором та вохрою. Значно потемніле лакове покриття, зсідання лакової плівки. Поверхня конструкції вкрита ущільненим пиловим забрудненням, пилом та плямами воску.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Закріплено деталі накладної декоративної різьби. Вкладено кракелюр та укріплено левкас. Знято поверхневі забруднення із зворотного боку. Потоншено стару потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару. Знято пізніші перемалюваня авторського шару і вставки левкасу. Проведено укріплення фарбового шару на нижній частині конструкції. Затоновано місця втрат та подряпин фарбового шару. Конструкцію покрито захисним шаром лаку.

Опис

Фрагмент конструкції прямокутної форми, поділений карнизом з позолочених планок на дві частини. У верхній частині темного cipo-синього кольору по центру вміщена ікона “Похорон Антонія Печерського” шестикутної форми. По кутах площина декорована коричнево-вохристим із позолоченням орнаментом, що імітує об’ємну різьбу. Нижня частина вохристо-оранжевого кольору. З правого та лівого боків конструкції прикріплені прямокутні виступи. З фронтальної частини виступів, у верхній частині по центру, – різьблені золочені вставки, вмонтовані у вертикальні прямокутні заглиблення. На внутрішніх та зовнішніх площинах цих виступів, на тлі конструкції теж видовжені по вертикалі декоративні прямокутники з гранями світло-вохристого кольору. У нижній, ширшій частині цих виступів з фронтальної частини живопис повністю втрачений. Поміж виступами по центру зображено видовжений по горизонталі овальний картуш, оздоблений мальованими завитками. На cipo-синьому тлі картуша напис білими літерами. (Текст напису див. у схемі-додатку на с. 392.)