Зішестя святого духа

52,4x35,0 см (з обрамленням).

Реставратор – Лідія Сойка.

Реставровано у 1998-2000 pp.

На передньому плані у колі сидять дванадцять апостолів із Богородицею у центрі, шість апостолів з одного боку і шість з другого. В усіх навколо голів – німби, над якими маленькі пломінці. Богородиця сидить на коричневому подіумі зі складеними в молитві руками та розгорнутою книгою на колінах, голова нахилена праворуч. На ній синя туніка та вишневий мафорій з трьома золотими зірками. Трохи вище – червоними літерами монограма імені Богородиці: МР ΘΥ.

Два апостоли спереду, обернені спиною до глядача, голови повернені в профіль. Вони припали коліном на подіум. Ліворуч Богородиці – апостол Петро. Це – сивобородий, сивоголовий старець. Його ліва рука піднята на рівні грудей, права зігнута у лікті. Одягнений у cipo-голубу довгу туніку з широкими рукавами та коричневий гіматій, який спадає з плеча. Праворуч – апостол Марко. У нього довге каштанове волосся і борода. Одягнений у довгу червону туніку з широкими рукавами та синій гіматій. Далі – інші апостоли, одягнені переважно у червоні, коричневі й сині гіматії. Погляди їхні спрямовані догори. У верхній частині по центрі – сегмент з сірих купчастих хмарин, від якого відходять червоні тонкі промінці. Усередині – сірий голуб з розкритими крилами, що втілює образ Святого Духа. Постаті святих зображені дуже динамічно. Лики модельовані реалістично. Дія відбувається в умовному інтер’єрі, вирішеному у cipo-оливкових тонах, тло гладке, золочене, позем темно-коричневий. Угорі над іконою на загальній рамі – напис: ΣОЩЄСТВИЄ С(ВЯ)Т[ОГО] Д(У)ХА.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 21. табл. XPV.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздвиженської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 19.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Ма-нявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упоряд-ник Канарська О. – С. 34. Ід.. С. 47.

Виставки

Реставрація іконостасу церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705). Національний музей у Львові. 2000 рік.