Стрітення

Стрітення

52,5x35,5 см (з обрамленням 65,0x48,0 см).

Реставратор – Лідія Сойка.

Реставровано у 1998-2000 pp.

На передньому плані, праворуч, зображена уклінна Марія зі схрещеними на грудях руками. Біля колін – клітка з двома голубами. Одягнена вона у вишневий мафорій із зеленим відворотом та синю туніку. Навколо її голови – широкий гладкий німб з монограмою імені Богородиці: МР ΘΥ. Позаду стоїть сивоголовий Йосип, який сперся лівою рукою на палицю, правою притиснув до грудей сірого капелюха. Він нахилений уперед. Лик з прямим носом та невеликими рожевими вустами. Навколо голови – широкий гладкий золотистий німб. Одягнений у довгу темно-синю туніку та рожево-вохристий плащ. По центру стоїть навскоси фігурний стіл, вкритий світло-коричневою скатертиною. На столі лежить мале оголене дитя, яке підтримує сивобородий старець. Праворуч – Симеон, нахилений до дитини. На ньому першосвященницький одяг: довга біла туніка, короткий вишневий хітон з широкими рукавами. Позаду – молодий служка, який тримає у правій руці довгу білу свічку й одягнений у довгу зелену туніку, підв’язану червоним поясом. Позем темно-коричневого кольорів. Позаду – архітектурний стафаж cipo-вохристого і бордового кольору. Тло золочене, гладке. На загальній cipo-голубій рамі угорі напис: ΣТРЕТЄНІЄ Г(ОСПО)ДНЄ.

Література

Пещанський Володимир. Богородчанський іконостас // Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 14, 15.

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 17. табл. XIII.

Мисюга Б. Легендарна “фрязь” Кондзелевича // Галицька брама. – 1998. – № 6 (24). – Іл. С. 13.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздви-женської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 19.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 32. Іл. С. 46.

Виставки