Богоявління Господнє

52,5x34,6 см (з обрамленням 65,5x48,0 см).

Реставратор – Лідія Сойка.

Реставровано у 1998-2000 pp.

На передньому плані зображений Христос у повен зріст, що стоїть у річці. Він оголений, з білою пов’язкою на стегнах, руки схрещені на грудях. Лик видовжений, з прямим довгим носом, невеликими червоними вустами. У нього каштанове волосся, що спадає на плечі, невелика борода та вуса. Навколо голови гладкий золотий німб з буквами-символи: WON. Вище, над головою, напис червоними літерами монограма імені Христа: ΙΣ ΧΣ.

На березі праворуч стоїть Іван Предтеча, який правою рукою хрестить Ісуса. Його постава динамічна, що виражається у широко розставлених ногах, положенням фігури. У лівій руці тримає довгий тонкий посох, увінчаний хрестом. На ньому коричнева волосяниця та темний зелено-оливковий гіматій. У нього темна борода й вуса, довге каштанове волосся спадає на плечі. Навколо голови – широкий золотистий гладкий німб. Вище – напис червоними літерами: Σ. ІОАН(Ъ).

На лівому березі ріки – два ангели, що тримають Ісусове вбрання. Одягнені у довгі, червоний і рожевий хітони та короткі, вохристу й зелену туніки. Угорі, посередині – зображено символ Святого Духа – голуба. Композиція вирішена на тлі горбистої місцевості з рослинністю в зелено-оливкових кольорах, з зеленавою річкою. Вдалині, на одному з горбів, – вежі з червоними дахами. Тло гладке, позолочене. На загальній cipo-голубій рамі угорі напис: БОГОЯВЛЄНІЄ Г(ОСПО)ДНЄ.

Література

Пещанський Володимир. Богородчанський іконостас // Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 14, 15.

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 16. табл. XIII.

Вознииький Б. Творчість українського художника Іова Кондзелевича // Львівська картинна галерея: Виставки. Знахідки. Дослідження. – Львів, 1967. – С. 54.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздвиженської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 19.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 32. Іл. С. 46.

Возницький Б. Іов Кондзелевич // Історія українського мистецтва (ротапринтне видання). – Київ, 1964. – Т. 3. – С. 201, 202.

Виставки

Реставрація іконостасу церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705). Національний музей у Львові. 2000 рік.