Пророк Гедеон

Пророк Гедеон

Реставратор – Наталія Білостоцька.

Реставрована у 2001 р.

Основа складається з трьох липових дощок, оброблених зі звороту столярним інструментом. Ікона обрамлена ажурною різьбою у формі завитків. Левкас білого кольору, клеєкрейдяний, щільний, тонкий. Фарбовий шар – темперний, олійний живопис.

Стан до реставрації

Основа значно пошкоджена жуком-деревогризом. Права частина внизу втрачена, значні втрати різьби на місцях розламів основи. Друга та третя дошки скріплені дерев’яною скобою. По всій площі – сколи деревини, вм’ятини, подряпини. Значні поверхневі забруднення. Втрати левкасу в місцях втрат основи, тріщин і розламів. Кракелюр середньосітчастий. Пізніші левкасні вставки. Зв’язок фарбового шару з левкасом незадовільний. Пізніші перемалювання авторського живопису. Значні втрати фарбового шару, подряпини та потертя, втрати посріблення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони. Укріплено деревину, пошкоджену жуком-деревогризом. Усунуто непрофесійні вставки деревини та замінено на фахові доповнення. Скріплено рухомі частини обрамлення та основи. Укріплено фарбовий шар та левкас. Знято поверхневі забруднення на зворотному боці ікони. Усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та потоншено потемнілу лакову плівку. Усунуто пізніші перемелювання з авторського живопису. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Опис

Зображеня пророка поясне та розвернуте в тричвертному повороті праворуч. У правій руці тримає світле округле руно, а у лівій – розгорнутий сувій з текстом, писаним чорними літерами. Одягнений у перев’язаний на поясі вохристо-рожевий хітон та синьо-зелений гіматій. Лик з довгим прямим з горбинкою носом. У нього сива борода, коротке волосся. Навколо голови – широкий гладкий німб, окреслений темною сірою лінією. Тло гладке, золочене. Ікона обрамлена півкруглою фігурною різьбленою рамою. Навколо – різьблені золочені елементи. (Текст на згортку пророка див. схема-додаток С. 384.)

Література

Сидор Олег. Манявсько-Богородчанський іконостас Йова Кондзелевича: маловідомі аспекти іконографії // Сакральне мистецтво Волині. Матеріали IX міжнародної наукової конференції, м. Луцьк, 31 жовтня – 1 листопада 2002 р. – Луцьк, 2002. – С. 3. 9. Іл. С. 5.

Виставки

Не експонувалася.