Пророчий ряд

Пророк Захарія

Пророк Захарія

43x29 см (загальний 95x55,5 см).

Реставратор – Наталія Білостоцька

Реставрована у 2000-2001 pp.

Опукла основа складається з чотирьох липових частин, оброблених столярним інструментом. Ікона обрамлена ажурною різьбою у формі завитків. Левкас білого кольору, клеєкрейдяний, щільний, тонкий. Фарбовий шар – темперний і олійний живопис, попосріблення.

Стан до реставрації

Тріщини на основі та в місцях різьби. Із звороту по всій площині – механічні пошкодження: сколи деревини, подряпини. Основа частково пошкоджена жуком-деревогризом. Угорі, посередині – два наскрізні отвори. По твору – загальні забруднення, затікання від клею та води. Дошки скріплені вставкою з фанери металевими цвяхами, різьба з обох боків – дерев’яними вставками. У нижній частині до основи прикріплена дошка (83x5 см). Зв’язок левкасу з основою незадовільний, особливо у місцях тріщин та втрат деревини. Кракелюр середньо-сітчастий. Реставраційні левкасні доповнення. Зв’язок фарбового шару з левкасом незадовільний, незначні його осипання та дрібні втрати. Перемалювання авторського живопису. Значне потемніння та забруднення лакової плівки.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони. Укріплено деревину, пошкоджену жуком-деревогризом. Усунуто непрофесійні вставки деревини та замінено на фахові доповнення. Скріплено рухомі частини обрамлення та основи. Укріплено фарбовий шар та левкас. Знято поверхневі забруднення на зворотному боці ікони. Усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та потоншено потемнілу лакову плівку. Усунуто пізніші перемалювання з авторського живопису. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Опис

Пророк зображений по пояс та розвернений в тричвертному повороті праворуч. У правій руці тримає розгорнутий сувій з текстом, який написаний чорними літерами, у лівій – семисвічник. Одягнений у зелений, підв’язаний на поясі хітон та червоний плащ з широкими рукавами. Навколо голови – широкий гладкий німб, окреслений темною сірою лінією. Тло гладке, золочене. (Текст на згортку пророка див. схема-додаток С. 384.)

Література

Сидор Олег. Манявсько-Богородчанський іконостас Йова Кондзелевича: маловідомі аспекти іконографії // Сакральне мистецтво Волині. Матеріали IX міжнародної наукової конференції, м. Луцьк, 31 жовтня – 1 листопада 2002 р. – Луцьк, 2002. – С. З, 9.

Виставки

Не експонувалася.