Пророк Єзикиїл і цар Давид

Реставратор – Євген Манько.

Реставрована у 2001 р.

Форма ікони видовжена, з ажурним різьбленим обрамленням у формі завитків, що творять разом неправильний трикутник. Опукла основа ікони складається з двох липових дощок з круглими наскрізними отворами, діаметром 2,0 та 2,5 см. Дошки оброблені столярним інструментом вздовж волокон деревини. Левкас білого кольору клеєкрейдяний, щільний. Фарбовий шар – темперний і олійний живопис, позолочення, посріблення, кольоровий лак.

Стан до реставрації

Втрачено частину різьби обрамлення у верхній частині. Незначні втрати левкасу з випадами на виступаючих частинах різьби. Потертя фарбового шару. Кракелюр крупносітчастий. Попередні реставраційні тонування олійними фарбами в місцях втрат авторського живопису. Нерівномірно нанесена лакова плівка потемніла та забруднена. Значні поверхневі забруднення на живописі та позолоті.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони. Скріплено рухомі частини обрамлення та основи. Укріплено фарбовий шар та левкас. Знято поверхневі забруднення на зворотному боці ікони. Усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та потоншено потемнілу лакову плівку. Усунуто пізніші перемелювання з авторського живопису. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Опис

На фігурному картуші – двоє пророків, постаті яких пропорційні, розвернені в тричвертному повороті та нижчепоясні. Ліворуч зображений пророк Єзикиїл. Правою рукою тримає довгий білий розгорнутий сувій з текстом, ліва піднята на рівні грудей. Лик із зморшками на чолі, великими очима, носом з горбинкою та густою темною бородою і вусами. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений ритованою лінією. На ньому – яскрава червона туніка та зелений гіматій. Ліворуч, на рівні плеча, у сірій купчастій хмарині, – модель царських воріт. Праворуч – цар Давид, постать якого розвернена в тричвертному повороті. Правою рукою тримає розгорнутий білий, спрямований угору, сувій з текстом, лівою легко тримає модель ковчега з двома херувимами на віку. Лик з довгим носом, повними червоними вустами та невеликою округлою сивою кучерявою бородою і вусами. Коротке кучеряве сиве волосся. На ньому оранжева з квадратним вирізом навколо шиї туніка та червоний яскравий плащ, скріплений на правому плечі невеликою круглою фібулою, золочена корона, декорована коштовним камінням. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений ритованою лінією. (Тексти на згортках пророків див. схема-додаток С. 382.)

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 32. табл. XVII.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 37.

Виставки

Не експонувалася.