Пророки Аарон, Аввакум, Єремія

Реставратор – Анастасія Козак.

Реставрована у 2002-2003 pp.

Форма ікони видовжена, з трьома півкруглими формами згори, середньою найвищою. По периметру – ажурна, різьблена у формі завитків, рама. Основа ікони та обрамлення складаються з п’яти липових частин, склеєних між собою, що оброблені зі звороту столярним інструментом вздовж волокон деревини. Левкас білого кольору клеєкрейдяний, щільний. Фарбовий шар – темперний і олійний живопис, попозолочення, посріблення, кольоровий лак.

Стан до реставрації

Верхня частина різьби, що кріпиться на металевих скобах, рухома. З лицевого боку, в нижній частині – заіржавілі цвяхи. Незначні пошкодження деревини жуком-деревогризом. Зі зворотного боку – поверхневі забруднення та сліди від вологи. У центральній частині ікони та на різьбі – втрати левкасу та фарбового шару, потертя та подряпини. По поверхні левкасу на всій площині утворився крупно-сітчастий кракелюр. Перемалювання авторського живопису. Незначні потертя позолоти. Потемніла лакова плівка. Уся поверхня ікони вкрита ущільненим пиловим забрудненням.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони. Видалено цвяхи. Демонтовано непрофесійні кріплення рухомих частин різьби та проведено фахове скріплення. Усунуто ущільнені пилові забруднення зі зворотного боку. Укріплено фарбовий шар та левкас. Потоншено потемнілу лакову плівку та знято поверхневі забруднення з фарбового шару на тлі, різьбі та живописі. Усунуто пізніші перемелювання з авторського живопису. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Опис

На картуші зображено трьох пророків, постаті яких пропорційні, нахилені ліворуч. Аарон та Аввакум зображені нижчепоясними, а Єремія – майже на увесь зріст. Ліворуч зображений Аарон. У правій руці тримає коричневий пророслий жезл, увінчаний трьома червоними квітками, у лівій – довгий білий розгорнутий сувій з написом чорними літерами. Одягнений у білий подир та червоний ефод, поверх якого – коричневий нагрудник з голубими шнурами та дванадцятьма коштовними каменями. Це сивоголовий старець із запалими щоками. У нього довгі сиві вуса та борода. Навколо голови – широкий гладкий золотистий німб. Далі – Аввакум, котрий у правій руці тримає півкруглу зелену гору, у лівій – великі скрижалі з текстом. На ньому – вохристо-жовта довга туніка та вохристий гіматій. Навколо голови – широкий гладкий німб. Останній – Єремія, він обома руками тримає великий та довгий розгорнутий білий сувій з текстом. Одягнений у червону туніку з синім невеликим комірцем та синій, зав’язаний на вузол, гіматій. Це старець із запалими щоками. У нього короткі сиві вуса та кучерява коротка округла борода. Довге сиве волосся спадає на плечі. Навколо голови – широкий гладкий німб. Пророки зображені на гладкому золоченому тлі. (Тексти на згортках пророків див. схема-додаток С. 381.)

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 33. табл. XVII.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 37

Виставки

Не експонувалася.