Велика Осниця с

Перша згадка: 1537 р. [Історія міст і сіл УРСР: Волинська область. – К.: 1970 р.].

Велика Осниця розташована на південному сході Маневицького району. Знаходиться на правому березі річки Кормін (права притока річки Стир), за 50 км від селища Маневичі (районний центр) і за 75 км від міста Луцьк (обласний центр).

Територія села складається з 365 дворів і нараховує 1225 жителів, з них 610 осіб чоловічого та 615 осіб жіночого населення.

Площа села становить 215,7000 га.

Має автобусне сполучення з містами Луцьк, Львів, Тернопіль, Кузнецовськ, Володимирець та селищем Маневичі.

Через село проходить автошлях НО 31113 від автодороги М-07 Велика Осниця – Красноволя – Колки (протяжність – 3,278 км, ширина 18 м).

Межує з такими населеними пунктами: на півночі з с.Мала Осниця далі з селом Маючичі Володимирецького району Рівненської області; на півдні з селом Тельчі (входить до Красновільської сільської ради); на заході з селом Заріччя і на сході через лісову посадку межує з селом Вірка Володимирецького району Рівненської області.