Церква Собору богородиці (стара)

Церква розташована на головній поперечній вулиці. Головним фасадом вона орієнтована до вулиці. Дзвіниця розташована в позиції А3. Спостереження М.І.Жарких, 13.08.1988 р.

с. Малехів. (УГКЦ)

Церква Собору пр. богородиці.

Попередня дерев’яна церква Втечі до Єгипту пр. богородиці була збудована з дерева у 1754 р. на кошти Якова Юшкевича. У 1892 р. зведено існуючу муровану споруду стараннями пароха села о. Володимира Коновальця, брата батька українського політичного діяча, провідника ОУН Євгена Коновальця. У 1894 р. стінопис церкви виконав маляр Стефан Томасевич. Йому ж належав і живопис іконостасу. Освячена споруда кардиналом Сильвестром Сембратовичем 25 жовтня 1896 р. Під час українсько-польської війни 1918 р. церква була сильно ушкоджена.

Розташована серед сільської забудови на невеликому узвишші. Оточена старими деревами. Хрещата одноверха церква. До центральної квадратової нави з заходу прилягає витягнений прямокутний бабинець, з півдня і півночі – укорочені прямокутні бокові рамена, а зі сходу – гранчастий в плані вівтар з двома прямокутними ризницями по боках. Наву вінчає шоломова баня на великому світловому восьмибічному барабані середхрестя, завершена ажуровим ліхтарем з маківкою. Бокові рамена та бабинець вкриті двосхилими дахами, а вівтар – п’ятисхилим. Кути тинькованих рустованих стін церкви і барабану підкреслені лопатками, завершені аркатурним пояском.

На південний захід від церкви розташована мурована стінна дзвіниця, завершена великим трикутним фронтоном, фланкованим двома маленькими. В її нижній частині розташовані два аркові прорізи для дзвонів, а у центральному фронтоні – один вужчий.