Костел св.Себастіяна

Kościół pw.św. Sebastiana Męczennika w Męcinie Małej

Kościół (kaplica) rzymskokatolicka pod wezwaniem św. Sebastiana, jest murowana, tynkowana. Od strony drogi niewielka kruchta w której półkoliście wykończone wejście. Po bokach półkoliście zamknięte okna, po 4 z każdej strony. Dach kalenicowy, dwuspadowy, przechodzący z tyłu w trójpołaciowy, kryty blachą. Od frontu zwieńczona czworoboczną dzwonniczką – sygnaturką. Krzyże nad kruchtą łacińskie, kamienne, natomiast nad nawą metalowe, łacińskie, jerozolimskie nad sierpem księżyca.

Ogrodzenie wykonane z metalowych prętów na betonowej podmurówce, w którym od strony drogi umiejscowiona jest bramka. Na budynku kaplicy, po prawej stronie obok wejścia tablica. Na niej orzeł trzymający kotwicę (symbol Polski Walczącej), krzyż oraz napis: Sp. PŁK. Dypl. Kazimierz „Zryw” Szternal 1907 – 1981 , skoczek C. C.AK. , żołnierz 1939 roku, Francja, Norwegia, Powst. Warsz. P.Baszta PR. AK w USA. Rodak z Męciny Małej, brat ks. Michał, żona i córki 22 VI 1996 r.

Obok kaplicy z prawej strony na placu, znajduje się krzyż drewniany misyjny a na nim napis: M.ŚW: Otwórzcie Drzwi Chrystusowi 1983, 600 1.