Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

XVI-XVII ст.

Розміщення:

Черкаська обл., Уманський р-н, с. Максимівка Юрківської сільради (за даними 1977 р.), на захід від села, на межі земель с. Любашівка і с. Максимівка, в 2 км в напрямку до лісу.

Загальний опис:

Городище має чотирикутну форму розмірами 86×78 м, орієнтований за сторонами світу (довгими боками в напрямку схід-захід). З заходу з’єднується з лісом. Зі сходу, за 270 м від городища пролягає балка.

Оборонні споруди звернені на схід. З городища добре видно річку, дорогу на Умань, курган.

По краю городища простежуються рів шириною 1,3 м, глибиною 30-40 см і вал. На відстані 1,2 м, другий такий же рів та вал. З заходу від лісу лише один рів глибиною до 1 м і вал. Інші споруди не простежуються.

Зі східного боку городища на відстані 7 м від другого – третій рів глибиною 50-60 м і вал висотою 60-70 см. Північно-східний і південно-східний кути вала заокруглені і сягають висоти 90 см. Рів і вал тягнуться також з південної сторони.

На відстані 7 м від третього валу розташований четвертий, у формі підкови, зверненої кінцями на захід до лісу. З південного боку кінець валу-підкови закінчується двома ямами. По центру – також яма.

Південно-західний кут витягнутий у ліс, як продовження рову. Північно-східний також витягнутий. Він помітно підвищений – можливо прикривав вхід до балки.

В лісі, в 50 км від городища помітний довгий, добре утрамбований насип, по якому зараз проходить дорога. Можна припустити, що описане вище городище є передовою частиною оборонних споруд, які знаходились в лісі.

Наукові дослідження городища не проводились. За формою (майже правильний чотирикутник) і по аналогії з іншими городищами Уманщини (Косенівка, Умань, Старі Бабани) ця пам’ятка відноситься до XVI-XVII ст.

Відомості про городище знаходимо в книзі В.Б.Антоновича: “В двух верстах от села, в лесу Поповом есть квадратное городище 60 саженей в окружности”.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 1216.

Антонович В.Б. Археологическая карта Киевской губернии.- М., 1895.- Т. І.- С. 181.