Дзвіниця

Дзвіниця

Розмір зображення: 800:548 піксел

Майдан-Рудавець. Дзвіниця 19 ст. Світлина 1995 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 477.

Дерев’яна каплиця 19 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Майдан-Рудавець Міжгірський район

Дзвіниця XIX ст.

Класична верховинська дзвіниця (розміри – 5: 6,54 м) була єдиною релігійною спорудою в Рудавці, який нині приєднано до села Майдан.

Цікавий елемент дзвіниці – дерев’яний відкритий ґаночок. Бічні стовпчики підтримують опасання, а стовпчики при вході – короткі з кулястими завершеннями: так влаштовано багато ґанків у дерев’яних хатах.

Біля дзвіниці – старий кам’яний хрест на постаменті з річкового каміння.

У дзвіниці зберігаються досить попсовані частини старого іконостаса, перенесені сюди, за переказом, із церкви в Облясьці.

У 1960-х роках було викрадено дзвін.