Церква св.Миколи (стара)

2000 р. Церкви України: Закарпаття

Майдан Міжгірський район

Церква св. Миколи Чудотворця. XVIII ст.

В єпископській візитації 1751 р. згадано дерев’яну церкву св. Миколи: “Шинґлями покрита, требует новий дах. Всіми образами украшена, благословенна от еппа Стойки с двома дзвонами….Цинтарь деревами огороженний”. У 1801 р. згадують добру дерев’яну церкву, що вміщає 300 вірників.

Чудова споруда з високим готичним шпилем над низькою вежею без підсябиття належала до кращих пам’яток народної архітектури. Строгий характер шпилю підтримувався стрімкими площинами двосхилих дахів, і лише головний фасад збагачувала аркада нижніх голосниць та вишукано профільовані стовпчики ґанку. Іконостас прикрашали майстерно виконані скупими фарбами ікони. Намісні ікони Ісуса Христа і Богородиці походили з XVI ст. У книзі “Тріодіон” був запис про те, що купив її Іван Таланко з дружиною та сином Петром на ярмарку в містечку Сколе 28 травня 1720 р. за 6 золотих для голятинської церкви св. Миколи.

Церкву спалено в 1974 р. за сценарієм тогочасної місцевої влади. Виконавців злочину райком комуністичної партії знайшов серед місцевих жителів. Двоє з них трагічно пішли з життя, а третій уже більше двадцяти років не показується в рідному селі.

Невелика дерев’яна каркасна дзвіниця вціліла, а на місці спаленої церкви збудовано православну муровану.

У 1948 р. майданський священик Йосип Чубатий був засуджений на 25 років каторги. Його подальша доля невідома.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 475 – 477.

Вкладені елементи

Майдан. Церква св. Миколи Чудотворця, 18 ст. Спалена 1974 р. (В. Vavroušek. Církevní památky na Podkarpatske…
[1929 р.] Загальний вигляд з позиції А1