Стара Прилука с

Історичні адміністративні поділи

Це поселення згадано (під назвою Прилук) у грамоті князя Федора Коріатовича для Гринька, виданій 20 червня 1391 р. [Груша А. Фёдара Карыятавіча за 1391 г. – Беларускі гістарычны агляд, 2001 г., т. 8, сш. 1/2, с. 123 – 135].

У 1648 – 1667 рр. – сотенне містечко Кальницького полку. З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108].

Церква Покрови згадана 1779 р. [Дорош І.А. До історії літописного міста Прилуки. – “Подільська старовина”, Вн., 1993 р., с. 149]. Була ще одна дерев’яна церква (не названа на ім’я), вже не існувала в 1879 р. [Рафальский А. От Житомира до Прилуки и обратно. – Волынские епархиальные ведомости, 1879 г., № 22, с. 870 – 871].

Нова дерев’яна церква існувала в 1879 р. [Рафальский А. От Житомира до Прилуки и обратно. – Волынские епархиальные ведомости, 1879 г., № 22, с. 870 – 871]