Церква Успіння

Ксенія Жужа

Церква Успіння

Загальний вигляд

Дерев’яна церква Успіння 1882 (1884) р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 136].

Дерев’яні храми Поділля

Дата: 08.12.2008

На Україні, зокрема на Поділлі, з давніх давен для будівництва храмів використовували дерево. Звісно, багато цих церков не вціліло до наших днів – їх нищив час, люди, пожежі. Однак деякі старовинні споруди і посьогодні не лише прикрашають наш край чудовою архітектурою, а й слугують за прямим призначенням – є діючими храмами.

До речі, за знайденими даними, у Хмельницькій області виявлено 117 збережених церков, із них під охороною перебувають лише сім. Загалом в Україні понад 2,5 тис. дерев’яних храмів, охороняється – біля 18 %.

Личівка. У реєстрі пам’яток архітектури і містобудування Хмельницької області, виконаному у 1993 році, можна побачити багато дерев’яних храмів. Так, статус рекомендованої до внесення в список пам’яток місцевого значення має Успенська церква 1884 року, що у селі Личівка Волочиського району. Туди і вирушаємо.

Із Хмельницького доїжджаємо до Війтівців (по трасі Хмельницький-Тернопіль або ж електричкою), звідти близько 20 км на північ, через велике село Купіль. У Личівці будь-хто покаже, де знаходиться церква. На відміну від багатьох інших сіл, де церкву видно здалеку, у Личівці вона стоїть обабіч основних шляхів.

Селяни пишаються своїм старовинним храмом та намагаються підтримувати його у хорошому стані. „Своїм коштом робимо ремонт, білимо, фарбуємо, в цьому році хочемо замінити сходи, в наступному – повністю пофарбувати церкву. Дуже гарно всередині храму, є цінне „Євангеліє”, привезене з Москви”, – розповіла мешканка Личівки Ольга Михайлівна, яка співає у церковному хорі. За її словами, церква була відкрита у день Успіння Пресвятої Богородиці, тому і носить назву Успенська, а на престольне світо, 28 серпня, для усіх прихожан біля церкви влаштовується святковий обід.

Довідка на сайті

Довідка на сайті