2009 р. Римо-католицькій церкві у Львові повернули каплицю на вул. Винниченка

Дата: 07.10.2009

6 жовтня Львівській архідієцезії римо-католицької церкви в Україні повернули історичне приміщення каплиці Матері божої неустанної допомоги, за адресою вул. Винниченка, 30. Понад 15 років збудована римо-католиками релігійна святиня перебувала у розпорядженні Львівського обласного будинку якості, метрології і стандартизації. Про це сьогодні, 7 жовтня, ЗІК повідомила прес-служба архидієцезії.

Як йдеться у повідомленні, активні перемовини між представниками української влади та римо-католицькою церквою про повернення культової споруди тривали впродовж двох останніх років. За цей час було написано масу звернень до президента України, Кабміну та місцевої влади Львова. Папа римський Бенедикт особисто звернувся з проханням повернути каплицю Львівській архидієцезії під час аудієнції з президентом України Віктором Ющенком.

На початку літа цього року за сприяння народного депутата Володимира Пилипенка відбулась особиста зустріч митрополита Мечіслава Мокшицького із прем’єр-міністром України, де голова Римо-католицької церкви в Україні мав можливість ще раз нагадати про статус культової споруди.

6 жовтня за участі представників місцевої влади та римо-католицького духовенства директор Львівського обласного будинку якості, метрології і стандартизації вручив митрополитові Мокшицькому благочинну угоду про передачу каплиці Матері божої неустанної допомоги Львівській архидієцезії римо-католицької церкви в Україні. Від імені сестер та духівників з-за кордону, які вже багато років ведуть душпастирську роботу в Україні митрополит Мечіслав Мокшицький висловив вдячність за повернення святині у лоно церкви, та благословив її на служіння господові.

Як повідомили представники римо-католицької церкви, у майбутньому вони очікують обіцяного главою УГКЦ Любомиром Гузаром повернення культового приміщення храму Стрітення Господнього, який до Другої світової війни належав до архидієцезії, а сьогодні є парафіяльною святинею греко-католицької церкви.

Довідка. Каплиця Матері божої неустанної помочі знаходиться у приміщенні римсько-католицької духовної семінарії, за адресою вул. Винниченка, 30. Свого часу там перебувала освячена 1927 року папою Левом ХІІІ чудотворна ікона Матері божої неустанної помочі. На стінах каплиці нанесені фрески культового львівського живописця Генріха Яна Розена. Чотири фрески євхаристійної тематики сьогодні перебувають у не найкращому стані.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»