^Винниченка вул.

Будинок з історією (№ 24)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок бібліотеки і музею Наукового товариства ім.Шевченка 2 пол.19 ст. (№ 24) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Наукове товариство ім.Шевченка в 1912 – 1939 рр. працювало в будинку по вул.Радянській, 24 [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 54].

Тут же містилась бібліотека і музей НТШ.

Будинок споруджено в 1838 р. за проектом Й.Зальцмана та Ф.Ондерки у стилі класицизму. В 1912 р. його придбало Наукове товариство ім.Шевченка.

Дата: 16.03.2007

У будинку № 24, де до 1939 року були Наукове товариство ім. Т. Шевченка та редакція української газети “Лікарський Вісник”, з 1950 року розташувався Львівський етнографічний музей АН СРСР, від повоєнних років тут же містився Інститут суспільних наук, який за часів незалежності став Інститутом українознавства імені Крип’якевича. На фасаді будівлі збереглися пам’ятні таблиці, встановлені в радянські часи: на честь поетеси Лесі Українки, яка перебувала тут у 1900-х роках, фольклориста-етнографа Філарета Колесси (працював у 1899-1947) і на честь письменника Василя Стефаника (працював у 1897-1898).

Джерело: “

7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Винниченка, праворуч – вул. Лисенка.
2007 р. Фрагмент фасаду по вул.Лисенка
2012 р. Загальний вигляд з боку вул. Лисенка (+)
2007 р. Головний фасад у ракурсі
2012 р. Центральна частина головного фасаду (+)
2007 р. Портал
13 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	На дощці напис: «В цьому будинку в 1897 – 1898 р. жив і працював Василь Стефаник, відомий український…
Меморіальна дошка В.Стефанику (+)
13 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	На дошці напис: «У цьому будинку неодноразово в 1900-х роках бувала видатка українська поетеса Леся Українка».…
Меморіальна дошка Л.Українці (+)
13 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	На дошці напис: «В цьому будинку працював видатний радянський вчений етнограф і фольклорист, дійсний член…
Меморіальна дошка Ф.М.Колессі (+)