^В

Винниченка вул.

в 19 ст. вживалась назва вул.Панська;

до 1940 р. вживалась назва вул.Чарнецького;

в 1940 – 1992 рр. вживалась назва вул.Радянська;

з 1992 р. вживається назва вул.Володимира Винниченка.

Слід знати, що полоса скверів між вул.Підвальною і вул.Винниченка зветься Губернаторські вали. Цей бульвар розплановано в 1816 р. на місці знесених валів укріплень.

Винниченка, Кривоноса, Княжа

Від площі Соборної у Львові на північ іде вулиця Винниченка, названа на честь видатного українського письменника та драматурга Володимира Винниченка (1880-1951), голови першого українського уряду УНР. Із XVI століття ця вулиця мала назву Широка за Бернардинами, з 1828-го – Панська вища, а з 1871-го – Чарнецького на честь видатного польського полководця Стефана Чарнецького (1599-1665).

Із 1940-го до 1992 року вулиця називалася Радянською, а в часи німецької окупації (1941-1944) – Дістріктштрассе. Забудова вулиці: бароко, класицизм, сецесія, неоренесанс, конструктивізм.

Джерело: “

Вкладені елементи

Дата: 16.03.2007 	Під № 1 на куті з площею Соборною за польських часів було Товариство купців і торговельної молоді, а також кав’ярня “Європейська”…
Купецьке товариство (№ 1) (+)
Дата: 16.03.2007 	У будинку № 2 за Польщі був магазин зброї Яновського, перукарня Глодкіна та крамниця парфумів Шіппека, за радянських часів тут…
Житловий будинок (№ 2) (+)
Дата: 16.03.2007 	У будинку № 3 за Польщі була електротехнічна спілка “Електромонтер”, редакція журналу мод Ляндау, а також рекламне бюро та…
Житловий будинок (№ 3) (+)
Дата: 16.03.2007 	У будинку № 4 за Польщі містився продаж кахлевих печей Новосядлого та консулат Франції, тепер тут розміщені туристичні фірми, дві…
Житловий будинок (№ 4) (+)
Дата: 16.03.2007 	У будинку № 6 за радянських часів були обласне управління житлово-комунального господарства, обласне управління автотранспорту і…
Будинок Піллерів (№ 8) (+)
Житловий будинок (№ 10) (+)
Будинок (вул.Винниченка, № 12) пам’ятний тим, що тут містилась редакція газети “Народна часопись”. 	Дата: 16.03.2007 	Під № 12 за Польщі було…
Адміністративний будинок (№ 14) (+)
Адміністративний будинок (№ 16) (+)
Між вулицями Підвальною та Винниченка розташований сквер, у якому 2002 року встановили пам’ятник видатному діячеві українського…
Пам’ятник В.М.Чорноволу (+)
Жилий будинок 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною…
Намісництво (№ 18) (+)
2012 р. Перспектива будинків № 18 – 12
Комплекс монастиря кармелітів босих 1634 – 1906 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури…
Кляштор кармелітів (№ 20) (+)
Будинок бібліотеки і музею Наукового товариства ім.Шевченка 2 пол.19 ст. (№ 24) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки…
Будинок з історією (№ 24) (+)
Будинок друкарні Наукового товариства ім.Шевченка і редакції “Літературно-наукового вісника” 2 пол.19 ст. (№ 26) [Державний реєстр національного…
Будинок з історією (№ 26) (+)
Будинок споруджено в 1880 р. за проектом М.Фехтера. Скульптури на фасаді виконав Л.Марконі.
Житловий будинок (№ 28) (+)
Кляштор кармеліток босих 1642 р. – 19 ст. (вул.Винниченка, 32) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і…
Кляштор кармеліток (№ 30) (+)
Палац споруджено в 1844 р. за проектом Й.Зальцмана у стилі класицизму. 	В 1999 р. тут містився НДІ “Система”. 	У 2007 р. тут знаходилась…
Палац римо-католицьких архієпископів (№ 32) (+)