2011 р. “Голгофу” Вірменського монастиря у Львові відреставрують наступного літа

Дата: 15.04.2011

Улітку 2012 року група українських та польських реставраторів, яка працює над реалізацією проекту реставрації скульптурної групи «Голгофа» із подвір’я Вірменського монастиря у Львові, планує завершити роботи. Про це 14 квітня на прес-конференції у Львові повідомив викладач консервації Варшавської академії мистецтв Анджей Казберук, який очолює робочу групу із 6 реставраторів, що демонтувала дерев’яний горельєф і провадить його очищення, дослідження, фіксацію та закріплення.

«Внаслідок попередніх досліджень ми довідалися, як вівтар виглядав, які його частини були поліхромовані, а які – ні. Ось приклад орнаменту, можна подивитися, як ми дійшли до первісного кольору. Поліхромованим було тло: різьба з каменями, квітами, листочками. Цікаве й декорування одрузками скла. Ми намагаємося, щоб жодне скельце не осипалося.

У Європі це зустрічається, але на Заході рідше, аніж на Сході. Подібні приклади були. Але мало що дійшло до нашого часу. Після видалення знищеного поверхневого шару, ми побачили, що є насподі. Процес консервації дерева з одрузками скла тривалий, але наше завдання полягає в тому, щоб зберегти, а не доповнювати. Якщо дерево оголене без ґрунту й поліхромії, то консервуємо дерево, якщо є площини з поліхромією, то зберігаємо її.

Таку консервацію можна охарактеризувати як пуристичну. Хочемо, щоб об’єкт виглядав як старовинний, а не новотвір. Торік досить багато часу пішло на те, щоб зробити докладну інвентаризацію усіх елементів перед демонтажем і демонтувати вівтар так, щоб кожен елемент повернувся на своє місце. Хоча, цю «Голгофу» вже демонтували у 19 ст., тому той уклад каміння, який ми застали, вже не є цілком оригінальним, він був досить таки хаотично прибитий. Цього року над реставрацією вівтаря працюватимуть вісім осіб, це дипломовані фахівці із консервації дерева та поліхромії», – сказав Анджей Казберук.

За словами очільниці управління охорони історичного середовища Львова Лілії Онищенко, цього року реставрація «Голгофи» у Вірменському монастирі відбуватиметься за гроші польського міністерства культури та національної спадщини, а торік в бюджеті Львова були передбачені кошти для виготовлення проектної документації на реставрацію будинку, до стіни якого примикав цей вівтар, – отож наступні два роки треба використати на реставрацію самого будинку.

«Також уже демонтоване Розп’яття, що було над входом до церкви, його готують до реставрації. Щодо настінних розписів Яна Генрика Розена, то їх також поступово реставрують, – роботи тривають на західній стіні і охоплюють не тільки консервацію, а й відновлення частково втрачених зображень. Із міського бюджету кошти підуть на зовнішні роботи в монастирі – колону св. Христофора та два внутрішні дворики (один мільйон гривень), а також будинок на вул. Краківській,14 (чотири мільйони гривень на всі 4 фасади, ремонт даху, виведення з аварійного стану фундаментів, – але це загальний кошторис, за рік вдасться освоїти тільки частину)», – повідомила Лілія Онищенко.