2009 р. Вівтар “Голгофа” Вірменської церкви у Львові демонтують

Дата: 01.07.2009

“Голгофа є дуже складним об’єктом. Роботи почнуться з того, що треба буде відділити вівтар від будинку. Коли ми досліджували технологію робіт “Голгофи”, то дійшли до висновку, що на деревині були використані скляні плитки (чи мелене скло), про що раніше ми не підозрювали”, – зазначив 30 червня на брифінгу дослідник вівтаря “Голгофи” Вірменської церкви у Львові Анджей Казберу.

“Для нас є несподіванкою, що така техніка використовувалася, але нам треба дослідити щоб відтворити таку техніку. Для реставрації такої техніки нам потрібно розібрати вівтар на частини, перенести, реставрувати, а потім зібрати і повернути на місце”, – запевнив дослідник.

“Під час обговорення, пов’язаного з вівтарем “Голгофа”, було внесено пропозицію експонувати вівтар в інтер’єрі, а не в екстер’єрі. Як уже ми зазначали, роботи по вівтарю розпочнуться не раніше 2010 року”, – додала начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

У коментарі ZAXID.NET Анджей Казберу зазначив, що найімовірніше, що коли розпочнеться реставрація, то він буде куратором реставрації.

“Щодо технік реставрації, то найголовніші реставраційні проблеми будуть зрозумілі під час демонтажу вівтаря. В попередні роки її розбирали, але не зараз. “Голгофа” може бути компіляцією з двох-трьох церков: розп’яття з Христом ймовірно є з пізнього Середньовіччя, а всі інші скульптури – з ХVІІІ ст. Одна з фігур, якої бракує, знаходиться в музеї.

Можливо, вона повернеться на своє попереднє місце, а, може, ми зробимо її точну копію, а оригінал залишиться далі в музеї, тому що скульптура відреставрована, вона звикла до сприятливого музейного середовища, і, можливо, якщо її поставити на місце – швидко зруйнується”, – зазначив ZAXID.NET дослідник.

За його словами, найбільше проблем буде створювати багатоколірність вівтаря. “Грунтівки і фарби, яка відлущилася, немає на трьох чвертях вівтаря. Ми не будемо цього відновлювати повністю, а будемо шукати місцевих кольорів, аби об’єднати”, – зазначив він.

“Зараз ведуться переговори з вірменською громадою. Найімовірніше, що реставрація буде проходити на їхній території, ймовірно, у будинку, до якого прилягає “Голгофа”. З будинком є певна незрозумілість: здається, вірмени є власниками кам’яниці, хоча юридичний статус цього будинку теж не є ясним до кінця, мабуть, сама міська рада не знає, кому він належить.

Люди з цього будинку будуть виселені, оскільки сам будинок у поганому стані. Її поганий стан безпосередньо загрожує “Голгофі”, тому, коли ми демонтуємо “Голгофу”, потрібно буде реставрувати цілу кам’яницю. Якщо вона не буде відреставрована, ми не зможемо “Голгофу” поставити на місце”, – запевнив Анджей Казберу.

Реставрація буде комплексна і складатиметься з певних етапів: демонтаж вівтаря, реставрація будинку, до якого він прилягає, відведення води від цілої площі Вірменського ансамблю, монтаж вівтаря, але уже не безпосередньо до стіни, а за 10 см від будинку, аби “Голгофа” була самостійним об’єктом.

* * * * *

За ходом реставрації скульптурної групи «Голгофа» у Львові можна буде спостерігати в Інтернеті

Перший етап реконструкції скульптурної групи «Голгофа», що у Вірменському подвір’ї, має відбутися вже у червні-липні 2010 року. Закінчити роботи спільна українсько-польська група реставраторів планує влітку 2011 року. Така пропозиція польської сторони була прийнята за основу вчора, 30 червня, під час засідання українсько-польської робочої групи з питань реновації дерев’яного вівтаря «Голгофа». Про це ЗІК повідомила 1 липня прес-служба Координаційної наглядової ради з питань реставрації та реновації ансамблю Вірменської вулиці.

Реставрація «Голгофи» відбуватиметься у майстерні на території Вірменського собору. Причому спостерігати за ходом робіт можна буде через Інтернет у режимі on-line: за пропозиції депутата Львівської міської ради Вардкеса Арзуманяна, у майстерні буде встановлено веб-камеру.

За словами депутата, польська сторона взяла на себе зобов’язання уже у вересні цього року репрезентувати віртуальний проект того, як виглядатиме пам’ятка після реконструкції.

Згідно з висновком робочої групи, найбільшу небезпеку для «Голгофи» становить будинок, до якого прикріплено скульптурну групу. Обледеніння тріщин у зимовий період може призвести до повної руйнації будинку. Відтак, його реставрацію потрібно розпочинати негайно. В іншому випадку, після відновлення пам’ятки, її доведеться залишити на полиці майстерні.

«Західна інформаційна корпорація»