Будинок Галицького крайового сейму

Будівля розташовується в центральній частині міста проти найстарішого львівського парку, що виник у XVI ст. (звався єзуїтським, нині – парк ім.І.Франка). Обіймає з трьох боків прямокутний квартал, замкнений у тилах розташованим навскоси будинком крайового банку

З проголошенням в Австро-Угорщині конституційної монархії (1867 р.) та наданням Галичині широкої конституційної автономії виникла потреба в приміщенні для крайового сейму-парламенту. Спеціальний будинок зведено в 1877-1881 рр. за конкурсним проектом архітектора Ю.Гохбергера, який упродовж багатьох років очолював львівську будівельну управу. До 1918 р. будинок використовувався за прямим призначенням, у 1920 р. в ньому розмістився Львівський університет, найстаріший вищий навчальний заклад на терені України, заснований у 1661 р.

Велична триповерхова з цокольним поверхом споруда має симетричну об’ємно-просторову структуру. До зверненого в бік парку головного корпусу під прямим кутом прилягають три крила, два з яких йдуть уздовж вулиць, а центральне скероване в глибину двору. Периметральні корпуси мають коридорне розпланування з однобічним розташуванням приміщень. У центральному крилі знаходиться анфілада парадних апартаментів: вестибюль, урочисті тримаршові сходи, зал засідань і кулуари на 2-му поверсі.

Для архітектурного вирішення будинку обрано форми пізнього Ренесансу класицистичного спрямування. Характерними є врівноваженість і статичність загальної композиції, двоярусна тектоніка фасадної стіни, підкреслена рустованою поверхнею 1-го поверху, застосування ордера й алегоричної скульптури. Тривісна композиція головного фасаду виявлена центральним і бічними ризалітами, оздобленими на рівні 2-го і 3-го поверхів великими колонами й пілястрами композитного ордера. Центр підкреслено глибокою колонною лоджією над арковим під’їздом, а крила – сферичними банями дахів. Обабіч головного входу – скульптурні групи “Освіта” і “Праця”, а по його осі над аттиком – символічні зображення “Галичини”, “Вісли” і “Дністра” (скульптор – Т. Рігель). У декоративно-скульптурному опорядженні фасадів (фігури на центральному аттику, зображення гербів Львова над бічними ризалітами тощо) брали участь скульптори Я.Микульський і Р.Трембецький, Розмалювання залу для засідань (не збереглося) виконав відомий польський живописець Г.Родаківський.

Будинок Галицького крайового сейму є першою парламентською спорудою на терені України.

Т.О.Трегубова