Туган-Барановського вул.

Вул. Пекарську з вул. Тершаковців з’єднує вулиця Туган-Барановського, названа так 1992 року на честь видатного українського економіста Михайла Туган-Барановського (1865-1919). Із 1825-го вона називалася Сакраменток, бо виходила до однойменного монастиря, в 1944-1992-х – Чкалова на честь радянського льотчика 1930-х. Забудова вулиці доволі різноманітна: віденський класицизм, сецесія, особнякова, забудова 1960-1970-х років.

У будинку № 2 в 1950-х був гуртожиток № 2 Зооветеринарного інституту, нині тут житловий будинок, і сюди ж виходять вікна кафе “Паляниця”, розташованого на куті з Пекарською.

В будинку № 5 за польських часів був магазин “Санітарія”, зараз тут букмекерська контора “Ягуар”, салон мобільного зв’язку “Київстар” та аудиторська фірма “Кошель та партнери”.

В будинку № 7 за польських часів була жіноча семінарія імені Асника, в 1950-х – початкова середня школа № 29 з українською мовою навчання, від 1950-х років також міститься педагогічне училище, яке за часів незалежності стало Педагогічним коледжем. На фасаді будинку – пам’ятна таблиця, яка сповіщає, що тут у 1910-1913-х роках працював український письменник Осип Маковей.

У будинку № 8 у 1950-х роках був військкомат Сталінського району, потім – Обласний штаб студентських будівельних загонів, нині тут житловий будинок.

Житловий шестиповерховий будинок № 9-а звели 1964 року.

Під № 10 міститься Комерційна академія, за радянських часів це був Торгово-економічний інститут, а за Польщі тут була Академія закордонної торгівлі. На фасаді будинку – меморіальна таблиця, яка сповіщає, що тут у 1939-1941 роках викладав український хімік і громадський діяч Петро Франко.

Адресу Чкалова, № 11 у 1950-х мало приміщення колишньої церкви та монастиря сакраменток на теперішній вулиці Тершаковців, № 11, і тут завершувалася північна сторона вулиці Чкалова, в цих приміщеннях тоді був клуб Зооветеринарного інституту.

У будинку № 16 за польських часів була приватна гімназія № 11, а за радянських – панчішно-шкарпеткова фабрика об’єднання “Промінь”, 2005 року спорудили триповерхову офісну будівлю.

Під № 30 міститься ексклюзивний пошив і ремонт чоловічого і жіночого одягу.

В будинку № 32 за Польщі була приватна гімназія № 10, нині житловий будинок. До кінця 1950-х північну частину вулиці за будинком № 7 і особняком № 9 не забудовували, там був сад, який тягнувся до монастиря сакраменток.

Джерело: “”, 15 червня 2007 року, № 101 (1352)