2009 р. Природознавчий музей уже п’ятнадцятий рік на замку

Юлія Ліщенко, Аліна Доннік

Дата: 09.02.2009

Уже виросло покоління львів’ян, які пригадують, як у дитинстві полюбляли блукати величезними залами цього храму науки, розглядаючи виставлені там тисячі опудал звірів, птахів і риб. Був там навіть кістяк мамонта! Та ті часи минули – музей ось уже п’ятнадцятий рік перебуває на ремонті, якому кінця-краю не видно…

По обидва боки паркану. Паркан, який чи не п’ятнадцять років поспіль “прикрашав” фасад Природознавчого музею, знесли до приїзду у Львів офіційної делегації УЄФА.

Обурення у заступника директора музею Миколи Плаксія викликало те, що знесення не підкріпили жодним нормативно-правовим актом. “Варварські дії відбувалися у вихідні, за відсутності керівництва, – каже пан Микола. – Ця конструкція захищала пішоходів від травмування під час ремонтних робіт та давала змогу безпечно перевозити будматеріали”. Микола Плаксій каже, що паркан демонтували, аби забезпечити заїзд та паркувальний майданчик для готелю “Леополіс”, що межує з музеєм.

Приміщення музею перебуває в аварійному стані з 1984 року. Та ремонт розпочався лише з 1995 року. Вже відремонтовано фасад, дві виставкові зали, перенесено котельню. Навіть п’ятнадцятирічний застій не вплинув на кількість та заробітну платню працівників. Вони продовжують дослідницькі роботи, їздять у експедиції, поновлюючи фонд Природознавчого музею.

Усе вказує на те, що ось-ось музей відновить роботу. За цей час витратили 7 мільйонів гривень. Та для закінчення бракує мільйона. Якби ці кошти з’явилися, музей відкрили б уже за півроку, каже Микола Плаксій.

Експозиція у закритій шафі. Експонатів у музеї налічується 80 тисяч. Колекцію поділили на дві частини, першу відвезли у приміщення колишнього Механічного заводу на вул. Садовій. Експонати, що не можна транспортувати, залишили в музеї під час ремонту.

Як розповів кореспонденту “ВЗ” науковий співробітник музею Олександр Климишин, через аварійний стан приміщення експозиції зберігалися у жахливих умовах. До початку реставраційних робіт деякі зразки руйнувалися. Частину втратили ще до ремонту. Тепер, коли вони лежать у коробках, їм нічого не загрожує.

Кожен експонат має свій інвентарний номер і закріплений за науковцем, який несе не лише матеріальну, а й моральну відповідальність за нього. Раз на рік фонди музею обробляються спеціальними хімічними речовинами, що попереджують будь-яку загрозу знищення. Поки музей на замку, природознавці не гають часу: їздять на розкопки, займаються дослідницькою роботою.

Коментар для «ВЗ». Ірина Маруняк, голова Галицької райадміністрації Львова:

– У Природознавчого музею закінчився термін дозволу на експлуатацію паркану навколо музею. Відповідно райадміністрація демонтувала його. Тільки-но керівництво музею звернеться до Галицької РА з заявою про продовження дозволу, вони знову зможуть його поставити.

Джерело: “Високий Замок”