Народний дім (№ 22)

Народний дім (№ 22)

Розмір зображення: 1100:627 піксел

Будинок (вул.Театральна, № 22) пам’ятний тим, що тут до 1848 р. знаходився Львівський університет. В 1797 – 1804 рр. при університеті діяв підрозділ Studia Ruthenica для українців.

Народний дім збудовано в 1851 – 1864 рр. за проектом архітекторів Вільгельма Шмідта та Сильвестра Гавришкевича.

В 1867 – 1906 рр. при народному домі діяла 1-а українська державна академічна гімназія, а потім – її філія. Тут розміщувалась бібліотека Народного дому.

29.03.1864 р. тут відбулася перша вистава першого українського професійного театру “Руська бесіда”.

На початку 20 ст. тут містились товариства “Руська рада”, “Товариство руських дам”, “Академический кружок”.

1 листопада 1918 р. тут було проголошено Західноукраїнську народну республіку.

В Українському Народному домі, який міститься на Театральній у будинку № 22, за Польщі була Українська книгарня та книжковий антикваріат, за радянських часів Народний дім від 1939 року перетворили на Будинок Червоної Армії, згодом він став Будинком офіцерів, де проводили різноманітні культурні заходи. За часів незалежності тут розташували Будинок офіцерів Західного оперативного командування, тут же на початку ХХІ століття розмістився “Кінопалац”. На фасаді будівлі – меморіальна дошка на честь проголошення Західно-Української Народної Республіки, оскільки саме тут містився штаб ЗУНР.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)