Скриня-стіл. Кін. 16 ст.

Розмір зображення: 800:445 піксел

Крім скринь на чотирьох підпірках – кулях, звіриних лапах тощо, поширеними були й скрині, складені з двох окремих частин: масивної основи і накладної коробки – власне скрині. Ця окрема підставка була запозичена майстрами нової епохи з середньовіччя. Членування передньої стінки підставки відповідало поділу головного фасаду верхньої частини, який набув ще виразніших, ніж у попередніх скринях, архітектурних форм: досить широкі вертикальні пояси – пілястри ділять фасад скрині на двоє великих полів, які мають вигляд кам’яних стін з арками. Уяву кам’яної кладки створює інтарсія з двоколірних шматків фанери, затонованих з країв випалюванням. Поле в арках заповнено складною гротескною композицією, виконаною інтарсією. Всю скриню зроблено з м’якого дерева. Для інтарсії майстер використав тут чорну, коричневу та білу фанеру (с. 416).

Скриня-стіл з інтарсією. Галичина. Кінець XVI ст. Львівський музей етнографії та художнього промислу.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 417.