Вітражний плафон

Вітражний плафон

Пр. Свободи, 15

1892 p., архіт. Ю.Захарієвич

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве обрамлення, прозоре, моліроване, гранчасте скло, керамічні фарби

Плафон заокругленої форми. Металеві тяги, що ідуть від центру, ділять вітражне полотно на дванадцять сегментів. По краю вітраж оперезаний широкою каймою, зібраною з круглих модулів безбарвного скла, оздобленого намальованими хрестовидними елементами, утвореними чотирма трилисниками, та з малих кіл, заповнених гранчастим смарагдовим склом. З внутрішнього і зовнішнього боків кайма оконтурена червоною і блідо-зеленою смугами. Проміжки між великими безбарвними колами заповнені розписом – рожево-фіолетові листки аканта на чорному тлі. У центрі плафона знаходиться велике коло, теж оперезане каймою, зібраною з блідо-зелених кругляків на блідо-жовтому тлі. З внутрішнього і зовнішнього боків кайма оточена тонкими смугами – червоною і блідо-зеленою. Простір між зовнішньою і внутрішньою каймою заповнений голубими трикутниками, які безпосередньо прилягають до краю одної і другої кайми, та рожево-фіолетовими ромбами, які ідуть по колу вітража, на безбарвному тлі, розписаному жовтими листками.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 188.