Вітраж парадної сходової клітки (другий ярус)

Пр. Свободи, 15

1892р., архіт. Ю.Захарієвич

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве обрамлення, прозоре і гранчасте скло, шварцлота

Вітражне полотно розділене віконними рамами на три прямокутних сегменти: два – видовжені по вертикалі, один – по горизонталі. Два нижніх сегменти обрамлені каймою, яка вздовж верхнього краю вітража наче провисає, відкриваючи шматок насиченого голубо-смарагдового тла. Орнамент кайми творять гранчасті червоні ромби, вмонтовані в овальний медальйон з рослинних елементів, та гранчасті блідо-смарагдові кола, оточені рожево-червоними колами. Тло кайми трав’янисто-зелене. З внутрішнього і зовнішнього країв кайма обрамлена тонкою жовтогарячою смугою. Композиція середньої частини вітражного полотна є рапортною і симетричною до вертикальної осі. Основні елементи композиції – кола і ромби, розташовані у певному ритмі і з’єднані між собою плавними лініями металевих обрамлень, за рахунок чого утворюються додаткові елементи, які нагадують стилізовані квіткові мотиви. Кольори блідо-жовті, блідо-голубі, блідо-рожеві. Основою композиційної схеми третього верхнього сегмента вітража є блідо-жовті стебла і листки аканта, доповнені розписом, на голубо-смарагдовому тлі. Композиція симетрична до вертикальної осі симетрії. Орнамент негустий, починається від головного елемента, розташованого у центрі сегмента, і розвивається стеблами і завитками рівномірно по всій площині вітража.

Примітка.Вітраж виконаний австрійською фірмою Tiroler Glasmalerei. Вітражі другого ярусу парадної сходової клітки споруди мають однакову композиційну схему. Окремі відмінності простежуються лише у змінах кольору тла кайми, рапорту вітражного полотна нижніх сегментів, рисунка завитків у верхніх сегментах. Загалом вітражні полотна утворюють ансамбль оздоби споруди і є кольоровою та пластичною домінантою інтер’єра.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 188.