Галицька ощадна каса (№ 15)

Розмір зображення: 800:600 піксел

На розі будинок має бароковий портал; аттик цієї частини увінчаний скульптурно групою Л.Марконі “Ощадність”.

У вестибюлі розміщено статую “Фортуна” (Ю.Марковський), рельєфи майстерні Л.Марконі.

Зал засідань оздоблений дубовими панелями та барельєфним фризом “Праця” (С.Р.Левандовський).

Музей етнографії та художнього промислу (просп.Леніна, № 15) створено в 1951 р. Його попередниками були музей художньої промисловості, заснований в 1873 р., та музей етнографії НТШ. Музей налічує біля 80 тис.експонатів, в т.ч. 333 зразки годинників 16 – 20 ст. [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 67].

Понад 85 тис. одиниць (1999 р.), в т.ч. народний одяг, вишивки (бл. 18 тис.), тканини, знаряддя праці, меблі, скрині (понад 100), кераміка (понад 10 тис.), писанки (бл. 12 тис.), іграшки, художі металеві вироби (понад 5 тис.), скляні вироби (понад 18 тис.), плакати (понад 4 тис.).

У будинку № 15 до 1939 року функціонувала Галицька ощадна каса, від 1951-го – Музей етнографії та художнього промислу, також тут міститься Інститут народознавства та, від часів незалежності, кафе “Рондо”.

Джерело: “”, 4 липня 2008 року, № 94 (402)