Будинок Гауснера (№ 1 – 3)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок (просп.Свободи, 1 – 3) у стилі ампір споруджений в 1809 – 1811 р. (№ 1) та в 1821 – 1822 рр. (№ 3). Спочатку ним володіла торговельна фірма “Й.Гауснер і В.Віоланд” (на той час він звався будинком Гауснера), в 1845 – 1939 рр. – “Кредитне товариство землевласників”.

В 1853 – 1855 рр. тут жив ерцгерцог Карл Людвіг. З цієї нагоди непарний бік проспекту отримав назву вул.Карла Людвіга (в 1919 – 1939 рр. – вул.Легіонів).

На фасаді розміщено скульптурні групи роботи Г.Вітвера (“Амур і Психея” – у двох варіантах; 1810 – 1811 рр.) та А.Шимзера (“Парис викрадає Єлену”, “Еней рятує батька”).

У будинку № 1/3 за польських часів містилося Кредитне товариство землевласників, Товариство польських купців, торгівельно-промисловий заклад оптики та механіки Леона Аппеля, кінотеатр “Палас” (від грудня 1939 року – імені Тараса Шевченка), приміщення якого на подвір’ї було зруйновано під час війни, більше його не відновлювали, фотоательє Sztuka, кондитерська Mascotte, перукарня та магазин парфумів Стоінського, ювелірна крамниця “Бійон”, магазини: зброї Дмитраха, квітів Старки, полотна та білизни Беєра, від повоєнних часів – крамниці “Воєнторг” і “Культтовари” (“Фототовари”), згодом – магазин спорттоварів, який проіснував донині й від часів української незалежності цифровий фотоцентр, магазин “Батарейка”, крамниці мобільного зв’язку “Евросеть” і ювелірних виробів “Перлина”. 1951 року в цьому будинку надбудували четвертий поверх, який повністю відповідав ампірному стилю будівлі.

Джерело: “”, 4 липня 2008 року, № 94 (402)

Простінки з рельєфними прикрасами пронумеровані, починаючи від лівого краю головного фасаду (від рогу з вул. Коперника) (№ 1) до правого краю (№ 18).