Огорожа та брами

Огорожа та брами

Розмір зображення: 800:600 піксел

Мури та брами 1765 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 54].

Огорожа з брамами 1765 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Огорожа з брамами 1765 – 1780 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Ограда с воротами, 1765 г. Весь монастырь окружен оградой, каменной с металлической решеткой. На территорию ведут двое ворот, завершенных барочными волнистыми фронтонами. Они возведены в 1780 г., о чем свидетельствует надпись на фронтоне. Резчики Белостоцкий и Онуфрий исполнили «брамы от базара и города», а мастера Петр и Онуфрий – украшения этих ворот. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 95].

В 1771 р. львівський маляр Йосиф Зембіцький малював зображення двох святих на брамі собору св.Юра, а також золотив там мітру, хрест і пасторал [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 131].