2007 р. У Львові святий Юр охоронятиме пам’ять про Моцарта

Дата: 06.04.2007

Завтра – у суботу, 7 квітня, о 12.30 після завершення Служби Божої на стіні собору св. Юра урочисто відкриють пам’ятну Моцартівську таблицю, яку благословить владика Ігор Возняк, – про це сьогодні, 6 квітня, повідомив кореспондент Західної інформаційної корпорації.

Автором таблиці із написами кількома мовами виступив львівський скульптор Олесь Дзиндра, який виготовив і змонтував пам’ятку власним коштом.

Ініціатором встановлення пам’ятної Моцартівської таблиці у Львові виступило торік Моцартівське товариство у Львові під керівництвом музикознавця Дмитра Колбіна. До популяризації ідеї спричинився диригент і засновник камерного оркестру «Віртуози Львова» маестро Сергій Бурко.

На відзначення 250-річного ювілею Вольфганга Амадея Моцарта (1756-1791) «Віртуози Львова» взяли участь у низці концертних заходів, зокрема у соборі св. Юра прозвучав всесвітньо відомий «Реквієм» В.А. Моцарта на пошану виконання у цих же стінах Моцартового «Реквієму» силами хору Товариства св. Цецілії, композиторового сина Франца Ксавера та відомого галицького скрипаля Кароля Ліпінського.

Відбувся історичний концерт 180 років тому – 1826 року. До речі, у репертуарі «Віртуозів Львова» є твори трьох музикантів із родини Моцартів: Леопольда, Вольфганга Амадея та Франца Ксавера, який замолоду мешкав у Львові, де спричинився до пожвавлення музичного життя краю.

На часі – втілення іншої мрії Моцартівського товариства у Львові: присвоєння імені родини Моцартів котрійсь із вулиць міста Лева.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»