2009 р. «Палац» у Стрийському парку

Ольга Читайло

Дата: 12.03.2009

“Леополіс” раніше писав про будівництво ресторану серед Стрийського парку, пам’ятки садово-паркового мистецтва державного значення. Згідно з документами, там триває відновлення кафетерію “Зелений гай”, який існував тут раніше. З часу першої публікації минули роки. За словами депутата Львівської міської ради Віри Лясковської, будівництво тривалий час призупинене, але проблеми, схоже на те, не вичерпалися.

“Будівництво відбувається із серйозним порушенням низки законів. Зокрема, законів “Про охорону навколишнього середовища”, “Про заповідний фонд України”, “Про охорону культурної спадщини”. Згідно зі статтею 30 Закону “Про охорону культурної спадщини”, на території такої пам’ятки як Стрийський парк, забороняється будь-яка діяльність, що не пов’язана із виконанням покладених на них завдань і загрожує збереженню. Недопустиме й будівництво, – розповідає кореспондентові “Леополіса” Віра Лясковська.

– Щоправда, ТзОВ “Монте-Крісто” (що є забудовником) оформляло дозволи не на нове будівництво, а на відтворення кафетерію “Зелений гай”, що існував тут ще за австрійських часів. Слово “відтворення” зафіксоване у всіх документах. І ділянку їм виділили такого ж розміру і в тому ж місці, де був кафетерій (площа – 0,0645 га). Натомість на проектній документації, яка зберігається в архівах міської ради, чітко видно, що фактично використовується ділянка площею 0,1205 га”.

Віра Дмитрівна розкладає документи. Перед нами копія картосхеми земельної ділянки у парку з позначеними на ній планами старої і нової споруди. Депутат наводить маркером два плани. “Чітко видно, наскільки більшою є нова будівля”.

“25 липня 2002 року департамент землеустрою та планування забудови міста видав ТзОВ “Монте-Крісто” дозвіл на відтворення кафетерію “Зелений гай” у Стрийському парку. Контроль за виконанням наказу покладався на начальника головного управління архітектури та містобудування. Виконуючим обов’язки головного архітектора міста тоді був Ярема Кушнір. Він же, розглянувши запропонований проект, дав дозвіл на виконання будівельних робіт.

“ТзОВ “Монте-Крісто”, розробивши документацію, подало її на затвердження до управління. Згідно з основними техніко-економічними показниками, загальна площа приміщення без літніх терас – 628 метрів квадратних, площа терас подається окремо – 108 метрів квадратних. Не розумію, як можна було рахувати площу терас окремо, якщо йдеться не про літні збірно-розбірні конструкції, а капітальне будівництво з фундаментом.

Згідно з документами, ресторан розрахований на 178 посадочних місць. Насправді, якщо детально вивчити план споруди, нарахуємо загалом 304 посадочні місця разом з терасами і 202 без терас. Тобто кількість місць суттєво занижена. А це означає приховані виробничі потужності, кількість працюючих, сплата податків. Незважаючи на це, пан Кушнір затвердив документацію і дав дозвіл на будівництво”.

“Навіть якби йшлося про відтворення кафетерію “Зелений гай”, який існував тут ще з австрійських часів, – продовжує Віра Лясковська. – Все одно було б потрібне погодження Міністерства культури та туризму і Міністерства охорони навколишнього середовища. У разі, коли насправді ведеться нове будівництво, вони, я переконана, цього б не дозволили.

Тим часом забудівник не мав не те, що погоджень від вищих урядових інстанцій, свого висновку не дало навіть Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Проект цієї споруди повинна була розробляти спеціалізована проектна установа. Його ж розробляло приватне підприємство. Такий об’єкт притягне до себе велику кількість транспортних засобів, які не мають місця для паркування.

Не можна допускати беззаконня у пам’ятці садово-паркового мистецтва такого рівня як Стрийський парк. А у цьому разі йдеться саме про такі дії”.

Джерело: “Високий Замок”