Стрийський парк

Стрийський парк

Перспектива головної алеї з півночі на південь.
Фото М.І.Жарких, 4 жовтня 2019 р.

Перейменування: до 1939 р. вживалась назва парк Кілінського.

Стрийський парк створено в 1879 – 1894 рр. з нагоди влаштування галицької крайової промислової виставки. Площа його 58 га. Понад 40 років роботами в парку керував садівник Арнольд Рерінг. Парк в стилі романтизму, складається з нижньої тераси, схилів балок та верхньої тераси.

В 1894 р. тут проходила крайова виставка. З цієї нагоди споруджено пам’ятник Я.Кілінському, романтичні руїни. Із павільйонів збереглися палац мистецтв (архіт. Ф.Сковрон, скульптор А.Попель) – нині плавальний басейн Політехніки; ротонда Рацлавицької панорами (архіт. Л.Рамулт) – нині спортзал (панорама після 1945 р. перевезена до Вроцлава); декоративна вежа (в 1976 р. переобладнана під ресторан).

В 1921 р. більшість старих павільйонів розібрано, натомість споруджено павільйони Східних торгів.

Головний вхід з боку вул.Конева підкреслено арковою колонадою (1952 р., архіт.Г.Швецко-Винецький). В 1953 р. територію парку розширили для влаштування дитячої залізниці. Верхня площадка використовувалась для виставок.

Стрийський парк. У 1939-1941 роках горішню частину парку, тобто територію колишніх Східних Торгів, займали військові. В повоєнні часи, до 1956-го, в приміщеннях колишніх павільйонів Східних Торгів містилися військові склади, сюди доходила залізнична гілка від станції Персенківка, прокладена 1894-го, частину якої на території парку переобладнали і 8 листопада 1951-го відкрили тут дитячу вузькоколійну залізницю, яка існує донині. До 700-ї річниці заснування Львова, 1956-го, військові склади забрали. Після цього якийсь час верхню терасу парку використовували для обласних промислових і сільськогосподарських виставок, згодом перебудовані павільйони зайняли різні організації. Знамениту Рацлавіцьку панораму демонтували 1945-го й перевезли до Вроцлава, а в цьому приміщенні обладнали спортзали Політехніки. В колишньому Палаці мистецтв обладнали приміщення кафедри фізвиховання Політехніки з басейном. В одному з колишніх павільйонів від радянських часів міститься Львівська торгово-промислова палата. У часи СРСР доволі популярним був ресторан “Лебідь”, який одержав свою назву від фонтанів початку 1950-х зі скульптурним зображенням лебедів. Зараз ресторан закрили та переобладнують, найімовірніше, під готель, а фонтанні фігури сильно понищені.

Вхідну арку Стрийського парку з боку вулиці Паркової спорудили 1952-го. На місці одного зі старих польських павільйонів 1960-го збудували перший у місті широкоформатний кінотеатр “Львів”. Найдовше виставкову функцію виконував павільйон “Підкова”, розташований неподалік кінотеатру, поки його не знищила пожежа наприкінці 1970-х. У декоративній псевдоготичній вежі австро-польських часів 1976-го обладнали бар, який став одним із найпопулярніших у Львові, зокрема, тут уперше в громадському місці встановили відеомагнітофон. У парку була парашутна вежа, яку демонтували в 1980-х. Також у 1980-х через грандіозні плани будівництва на Стрийській нового центру Львова демонтували залізничну колію, що вела від Персенківки до парку та стадіону. 2004-го в парку встановили пам’ятник українському футболу. Неподалік цього місця в бік вулиці Стрийської в передвоєнні часи був стадіон українського спортивного товариства “Сокіл-Батько”.

Джерело: “”, 5 жовтня 2007 року, № 178 (248)

Стрийський парк – один із найстаріших та найгарніших парків міста Львів, пам’ятка садово-паркового мистецтва національного значення, що знаходиться у місцевості Софіївка Галицького району.

Стрийський парк був запроектований відомим майстром садово-паркового мистецтва інженером міських плантацій Арнольдом Рьорінґом (нім. Arnold Röhring) в 1876-1877 роках на території колишнього, так званого “першого”, Стрийського кладовища закритого у 1823 році. Парк було закладено у 1879 році. Роботи тривали з 1887. Їм передувала у 1894 році Крайова виставка, до якої у парку були побудовані численні виставкові павільйони.

До цієї події у Львові було введено в дію один із перших електричних трамваїв у Європі, а до території було підведено трамвайну колію. Тоді Стрийський парк називався парком Кілінського на честь близького соратника Тадеуша Костюшка, Яна Кілінського (1760-1819). Скульптори Ю. Марковський і Г. Кузневич спорудили в парку пам’ятник Кілінському, що зберігся й до сьогодні. Його можна відшукати справа за озером з лебедями.

З 1922 року до початку Другої світової війни в парку працювала виставка-ярмарок «Східні торги», до якої підвели вузькоколійні залізничні шляхи для доставки вантажів і пасажирів від станції Персенківка. Про цю щорічну виставку згадує Станіслав Лем. У 1930-х роках тут побудували вежу для радіопередач.

У 1951 році вузькоколійні шляхи, що використовувалися для обслуговування «Східних торгів» частково розібрали, а частково використали для створення Львівської дитячої залізниці.

У 1952 році головний вхід у парк прикрасили легкою аркою корінфського ордеру за проектом радянського архітектора Г. Швецького-Вінецького. У радянський період територію парку збільшили за рахунок пустирів і невживаних ділянок, встановили чавунну огорожу, посадили нові породи дерев і чагарників.

“Вікіпедія”