Монумент бойової слави збройних сил СРСР

Монумент бойової слави збройних сил СРСР (пл.Радянської армії) відкрито 9 травня 1970 р. (скульптори Д.Крвавич, Е.Мисько, Я.Мотика, А.Пирожков, архітектори М.Вендзилович, А.Огранович) [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 51].

Після війни значно змінилося обличчя вулиць у горішній частині парку ім. Б. Хмельницького. Там, де зараз стоїть Монумент слави, залишалися поховання німецьких вояків, бо в Кадетському корпусі, де нині Військовий інститут, під час війни був німецький шпиталь, і тих, хто помирав, ховали на території нинішнього парку. Частину похованих ексгумували та перепоховали німці, а решту, близько 300 тіл, під час облаштування парку в 1950-х просто закатали під асфальт центральної алеї, яка починається відразу за монументом. А там, де в 1970-х збудували музей історії військ ПрикВО, зрівняли із землею залишки польського цвинтаря.

Джерело: “”, 12 жовтня 2007 року, № 183 (253)

Демонтований у Львові Монумент слави перемістили до музею «Територія терору» (4.07.2021 р.)