Житловий будинок (№ 3)

Житловий будинок 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51].

Жилий будинок 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVII в. (ул. Ставропигийская, 3). Каменный, вытянутый в плане, с характерным узким, трехоконным фасадом, трехэтажный (верхний этаж надстроен в XVIII в.). Фасад украшает балкон на фигурных консолях. Здание увенчано аттиком, окна обрамлены тянутыми наличниками. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 66].

У будинку № 3 за польських часів був продаж вин Козьола, за радянських тут містився кондитерський цех, на початку 1990-х відкрили один із перших престижних приватних ресторанів “Старий рояль”.

Джерело: “”, 8 грудня 2006 року, № 55 (55)