2011 р. Управління судитиметься з церквою св. Андрія

24 Жов 2011. Управління охорони історичного середовища Львівської міськради судитиметься з церквою св. Андрія

Управління охорони історичного середовища Львівської міськради судитиметься з парафією церкви св. Андрія (колишній Бернандинський костел, що на площі Соборній). Конфлікт стосується зовнішнього вигляду сакральної пам’ятки.

Про це на брифінгу повідомила начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. Про майбутній судовий розгляд вона розповіла, коментуючи ситуацію із некваліфікованими ремонтними, реставраційними та іншими роботами в області на сакральних об’єктах, ініційованими церковними громадами.

Лілія Онищенко як приклад навела випадок, коли у Львові на дзвіниці церкви Андрія було встановлено банери: «Зараз отець-настоятель собі дозволив причепити на дзвіниці два великі банери. До церкви ми з пошаною ставимося – приходимо і просимо: зніміть. То немає абсолютно ніякої реакції від отця і він сказав – ви можете через суд це вирішувати, інакше ми цього не знімемо».

Начальник управління охорони історичного середовища констатувала – очевидно, це буде вирішуватися через суд.

Онищенко зазначила, що з церковними громадами важко працювати навіть у таких дріб’язкових питаннях, то що вже говорити, коли будівля не захищена статусом пам’ятки. І якщо у Львові процес перебудови церков хоча б у межах компетенції відповідальних органів контролюється, то в області ситуація значно сумніша. Адже обласне управління охорони культурної спадщини просто не встигає за усім дивитися, тож по маленьких містечках чи селах храми залишаються сам на сам із естетичним смаком місцевих вірян та уявленнями їх про те, як має виглядати церква:

«Коли ви їздите по області, то бачите, скільки пам’яток архітектури є покриті булатом (узагалі не рекомендується для використання на пам’ятках архітектури) чи обшиті пластиковою вагонкою. Дуже нищиться від цього храм, особливо якщо він є дерев’яний».

«Західна інформаційна корпорація»