Оборонні споруди

Належать до початкового етапу розвитку монастирського ансамблю; збереглися вони зі східного боку подвір’я. Після реставрації в 1976-1978 рр. цьому фрагментові монастирського комплексу повернуто первісний вигляд: відновлено башту з Глинянською брамою, розкрито мури. Стіни складено з каміння та цегли; зверху вони прорізані двома ярусами бійниць, пристосованих для легкої вогнепальної зброї. З боку двору влаштовано перекриті дошками дерев’яні двоповерхові бойові галереї що спираються на кам’яні кронштейни. Об’єм’прямокутної башти з арковою брамою перекрито стрімким наметом. З боку поля влаштовано приямок, що імітує рів, через який перекинуто місток до брами. Відреставровані оборонні споруди значно збагатили ансамбль.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 139.