Бернардинський монастир

Комплекс займає трикутний квартал між площами Возз’єднання й Митною та вул. Валовою. У 17 – 18 ст. був уфортифікованим монастирем і прилягав до південно-східного відтинку Низького муру, який оточував середмістя Львова.

Монастир веде свій початок від 1463 р., коли бернардинці придбали кілька земельних ділянок на Галицькому передмісті й заснували на них дерев’яний костел. У 1600 – 1630 рр. будуються муровані споруди: костел св. Андрія, чернечі келії, оборонні мури з наріжним Бернардинським бастіоном (бастією) і східною Глинянською баштою з брамою (1618 р.). Згодом на подвір’ї з’являються кілька орієнтованих вздовж мурів господарських корпусів, двоярусна дзвіниця (1733-1734 рр.), пам’ятна колона зі скульптурою бернардинського святого Яна з Дуклі (1736 р.), ротонда над криницею (1761 р.). Після розбирання середньовічних укріплень Львова і монастиря (кінець XVIII – початок XIX ст.) ансамбль введено до системи новітньої забудови центральної частини міста з наданням йому провідної містобудівної ролі. Одночасно біля збереженого східного оборонного муру монастиря будувалися різноманітні споруди, що затуляли його. У 1976-1977 рр. під час будівництва підземного переходу на пл. Митній розкрито й відреставровано оборонний мур і Глинянську башту з брамою (автори реставрації – А.Новаківський, К.Присяжний).

Архітектурний ансамбль Бернардинського монастиря є провідною складовою історичного середмістя Львова, що разом з вежами Корнякта, ратуші й Латинського собору, банями Домініканського костелу та іншими храмами формує неповторний силует міста.

Т.О.Трегубова

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 137 – 138.