Житловий будинок (№ 5)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Будинок (вул.Січових стрільців, 5) в 1870-х – 1939 рр. належав родині Павліковських. Зокрема, тут жив історик літератури і мистецтва Я.Г.Павліковський (1860 – 1939).

У фасадному будинку до 1939 р. розміщувались банківські установи та славне фотоательє Едварда Тшемеського і його дочки Софії, засноване в 1869 р.

У 1898 р. архіт.І.Левинський збудував флігель для зберігання бібліотеки та колекції рисунків Павліковських (знаходились тут до 1922 р.).

У будівлі № 5 за польського періоду був торговельно-промисловий дім “Аустрополь”, Земельний кредитний банк і фотоательє Губера; у 1950-х роках тут містилося навчально-виробниче підприємство товариства глухонімих й обласний автомотоклуб; у 1960-1980 рр. – туристичний клуб “Карпати”; від радянських часів тут розташована Львівська обласна організація Українського товариства сліпих і бібліотека для незрячих у приміщенні на подвір’ї, яка функціонує від польського періоду. У часи СРСР тут працювало кафе “Молочне”. У цьому будинку за роки незалежності також розміщено виставкове бюро “Експобізнессервіс”, піцерія “Нью-Йорк” і магазин будматеріалів “Європлак”.

Джерело: “”, 3 жовтня, 2008 року, № 145 (453)