Житловий будинок (№ 8)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Жилий будинок 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок 1778 – 1881 рр. (№ 8) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVIII в. (ул. Народной гвардии им. И. Франко, 8). Перестроен в 1879, 1881 гг. по проектам архитекторов М. Фехтера, Я. Кроха, С. Реймера.

Кирпичный, вытянутый в плане с асимметричной внутренней планировкой. Трехэтажный фасад решен в стиле классицизма, рустован, завершен аттиком и развитым карнизом с модульонами. Окна обрамлены наличниками из пилястр и сандриков. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 36].

Під № 8 – один із найстаріших букіністичних магазинів “Знахідка” з автентичною вивіскою 1970-х років (нині закритий).

Джерело: “”, 24 листопада 2006 року, № 45 (45)