Житловий будинок (№ 6)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Жилий будинок 17 – 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок 18 ст., 1890 р. (№ 6) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVIII-XIX вв. (ул. Народной Гвардии им. И. Франко, 6).

Кирпичный, вытянутый в плане, с внутренним двором и тыльным флигелем, соединенным галереями с основным зданием. Четырехэтажный, сохранил первоначальную асимметричную внутреннюю планировку.

Фасад декорирован керамическими масками и вставками с растительным орнаментом, завершен раскрепованным карнизом с модульонами, расчленен поэтажными профилированными поясками. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с.35 – 36].

Під № 6 на початку ХХ століття містилося Музичне товариство імені Миколи Лисенка, а в 1930-х – магазин дамського одягу Корнера. На початку ХХІ століття житловий будинок повністю викупили і 23 травня 2004 року тут відкрили ґрунтовно відреставроване приміщення, всі чотири поверхи якого зайняли зали престижної книжкової крамниці “Буква”.

Джерело: “”, 24 листопада 2006 року, № 45 (45)