Надбрамний вітраж

Надбрамний вітраж

Пр. Т.Шевченка, 17-19

1907-1911 pp., apxim.бюро І.Левинського

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване і гранчасте скло. R 160 см

Площина вітражного полотна має форму півкола і розділена на три сегменти вертикальними тягами. Композиція центрального сегмента складена з видовжених прямокутників жовтого та блідо-фіолетового кольорів, зібраних у горизонтальну смугу, безбарвних і фіолетових кіл, жовтих трикутників та зелених ромбів, теж зібраних у своєрідну горизонтальну орнаментальну смугу. Верхня третина вікна заповнена безколірними “кругляками”. Композиція бокових сегментів динамічна, імітує розбурхані хвилі фіолетового, смарагдового, голубо-зеленого, охристого, ультрамаринового кольору, пересипані вкрапленнями гранчастого кришталю.

Примітка. За насиченістю барв, динамізмом композиції, особливістю використання декоративних ефектів скла вітраж близький до краківського надбрамного вітража художника Генрика Узембло (1911 p., вул.Флоріанська, 45).

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 56.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 182.