Будинок з історією (№ 8)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок (просп.Шевченка, № 8) споруджений в кін.19 ст. Він пам’ятний тим, що тут в 1892 – 1898 рр. містилось Наукове товариство ім.Шевченка (меморіальна дошка 1990 р., скульптор Я.Скакун); на поч.20 ст. – Українське педагогічне товариство, редакції українських журналів “Зоря”, “Літературно-науковий вісник”, газети “Батьківщина”.

В 1912 р. тут відкрито кінотеатр “Химера”, який з 1940 р. зветься “Київ”.

У будинку № 8 за польських часів містилася книжково-антикварна спілка, бібліотека і книгарня “Просвіта”, Польське товариство Червоного Хреста, випозичальня фільмів “Петеф”, кондитерська Ґулевича, ювелірний магазин Войтиха, ресторан Ґольдшміда та кінотеатр “Химера”, який від 1939 року називався імені Стаханова, від 1946-го – “Піонер”, від 1950-х і донині має назву “Київ”. У часи СРСР тут працював магазин “Сорочки” і крамниця тютюнових виробів, від часів незалежності тут розташована Українська книгарня НТШ із двох магазинів. На фасаді будинку – пам’ятна таблиця, яка інформує, що тут у 1892-1898 роках містилося Наукове товариство імені Шевченка, інша меморіальна дошка сповіщає, що тут у липні 1941 року перебувала поетеса і член ОУН Олена Теліга.

Джерело: “”, 14 листопада 2008 року, № 168 (476)