Будинок (№ 10)

Будинок (№ 10)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Будинок (просп.Шевченка, № 10) споруджений в 1894 р. (архіт.Я.Шульц, скульптор П.Гарасимович) у стилі бароко.

Тут до 1940 р. був кондитерський магазин В.Залеського (нині – “Світоч”).

З нумерацією є певна дивина: на самому будинку в 2007 р. ніякого номеру не було, а табличка № 10 була почеплена на фасаді сусіднього будинку (який за логікою мав би бути 12-м).

У будівлі № 10 до 1939 року була лазня “Святої Софії” Божени Туцької, магазин одягу Веронського і перукарня Станяка, за часів СРСР тут працювала лазня з басейном і механізована фабрика-пральня № 1, від 1997 року тут розмістився “Гранд-клуб “Софія”. Цю адресу від повоєнних часів має й кондитерський магазин, який від 1960-х отримав назву “Світоч”, зараз це приміщення переобладнують. 1939 року тут також містилася профспілка журналістів.

Джерело: “”, 14 листопада 2008 року, № 168 (476)