^Ш – Я

Шевченка просп.

Шевченка просп.

Вулиця відома з 18 ст.

В 1886 р. річка Полтва була узята в колектор, що лежить під проспектом.

Площу Міцкевича з вулицями Саксаганського і Грушевського з’єднує проспект Шевченка, названий так 1955 року на честь великого українського поета Тараса Шевченка (1814-1861), від XV століття це була вулиця Гарбарська, від 1827-го – Святого Яна вища і нижча; від 1871 р. – Академічна, бо неподалік розташовувався Львівський університет, а студентів тоді називали академіками.

Частина проспекту між вулицями Волошина, Драгоманова, Грушевського та Саксаганського, яка від середини XIX ст. називалася площа Святого Яна, а від 1871 року – Академічна, 1955-го стала частиною проспекту Шевченка.

Адресу № 1 від часів незалежності має магазин жіночого одягу “Сенсус” і крамниця взуття “Монарх”, у другій половині 1990-х років тут містилося популярне кафе “Вавилон”.

Під № 2 за Польщі було фотоательє Бекеша, магазин парфумів Ернеста Бомзе і ювелірна крамниця Домбровського і Розважевського, у післявоєнні часи цю адресу мав комісійний магазин, нині цієї адреси не існує. Під № 2-а працювала Польська книгарня Полонецького, зараз цієї адреси не існує.

У будинку № 5 за польських часів містилася Крайова спілка продуцентів нафти, академічна друкарня, фотоательє “Ґроттґер”, магазин килимів Адамського, цукерня Вельца та кінотеатр “Ріальто” (від 1939 року імені Орджонікідзе), від 1950-х тут містився фотосалон артілі “Фотохудожник” (згодом – фотосалон № 14) і їдальня № 1 (упродовж 1980-1990-х років це була “Домова кухня”), у часи СРСР тут також працював магазин спорттоварів “Турист”, зараз тут обладнали магазин “Єврофото”, банк “Хрещатик”.

У будівлі № 20 за Польщі працював магазин готового одягу Журавського, від часів СРСР до 2000-х років – магазин “Риба”, зараз тут міститься фірмова крамниця мобільного зв’язку “Нокіа”.

Будівлю № 32 зруйновано під час війни, розібрано, на її місці був пустир, 2005 року тут збудували приміщення “Кредобанку”. У будинку № 34 у 1950-х роках містився індпошив взуття, зараз тут туристична агенція “Міст-тур”.

Навпроти будівлі № 10 на центральній алеї проспекту за Польщі стояв пам’ятник львів’янину, польському поетові Корнелю Уєйському, після Другої світової війни монумент перевезли до Щеціна.

1992-го на центральній алеї проспекту замість традиційних тополь посадили кулеподібні клени.

Забудова проспекту: класицизм, історизм, сецесія, конструктивізм.

Джерело: “”, 14 листопада 2008 року, № 168 (476)

(1)  2

16 жовтня 2008 р. Фото М.І.Жарких.
2008 р. Перспектива від Галицької площі в бік вул. Дудаєва
2012 р. Перспектива від Галицької площі в бік вул. Дудаєва
Житловий будинок (№ 5) (+)
Будинок (просп.Шевченка, 7) споруджено у 1929 р. (архіт.Ф.Каслер) у стилі функціоналізму для Й.Шпрехера. 	Нині (1999 р.) тут розміщується Об’єднання…
Будинок (№ 7)
Будинок (просп.Шевченка, № 8) споруджений в кін.19 ст. Він пам’ятний тим, що тут в 1892 – 1898 рр. містилось Наукове товариство ім.Шевченка…
Будинок з історією (№ 8) (+)
18 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких. 	Пам’ятник поставлено в розриві забудови вул. Нижанківського, обличчям до проспекту Шевченка.
Пам'ятник Володимиру Івасюку (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (просп.Шевченка, 9) споруджено у 1888 р., для Школи ім.королеви Ядвіги. 	Нині (1999 р.) тут розміщується…
Кам'яниця І. Стагля (№ 9) (+)
Будинок (просп.Шевченка, № 10) споруджений в 1894 р. (архіт.Я.Шульц, скульптор П.Гарасимович) у стилі бароко. 	Тут до 1940 р. був кондитерський…
Будинок (№ 10) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 11 від часів СРСР діє державне інформаційне агентство РАТАУ (від часів незалежності – “Укрінформ”),…
Житловий будинок (№ 11) (+)
У будівлі № 12 за Польщі містився ремонт парасоль Кесслера і продаж білизни Блоцького, від 1950-х років – закусочна і фотосалон “Укрфото”, згодом…
Будинок (№ 12) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (просп.Шевченка, 13) споруджено у 1876 р. (архіт.Л.Вежбицький). 	До 1939 р. тут знаходилось казино з…
Будинок (№ 13) (+)
Житловий будинок (просп.Шевченка, 14) споруджено у 1897 р. (архіт.З.Кендзерський) у стилі неорокайл. 	Нині (1999 р.) тут розміщується Об’єднання…
Житловий будинок (№ 14) (+)
У будинку № 16 за Польщі була перукарня Бойка, косметична лабораторія Мар’яновського, магазини парфумів і квітів Павловського (крамниця квітів тут…
2008 р. Перспектива від будинку № 16 в бік пл.Міцкевича
Торговельно-промислова палата (просп.Шевченка, № 17-19) споруджена в 1907 – 1910 рр. (архіт.А.Захаревич). 	Споруда пам’ятна тим, що в листопаді 1918…
Торговельно-промислова палата (№ 17) (+)
16 жовтня 2008 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 18 за польських часів містилося фотоательє Лісса, за радянських – магазин “Ковбасні вироби”, зараз…
Будинок (№ 18) (+)
18 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (просп.Шевченка, 21) споруджено у 1910 р. (архіт.Я.Шульц) у готичному стилі. 	У будинку № 21 за часів…
Житловий будинок (№ 21) (+)
Будинок (просп.Шевченка, 22) споруджено у 1885 р. 	Він пам’ятний тим, що в кін. 19 ст. тут знаходилась редакція українського журналу “Народ”. 	У…
Будинок (№ 22) (+)
У будинку № 23 до війни були продаж автомобілів Steyr-Pezet, ательє капелюхів Карпінської та магазин тканин Глушмана, за часів СРСР – міський і…
Будинок (№ 23) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будівлі № 24 за Польщі містилася спілка сільськогосподарських продуцентів “Терра” й молочарня Нєвяковського,…
Житловий будинок (№ 24)
Будинок (просп.Шевченка, 25) споруджено у 1911 р. (архіт.Я.Шульц). 	У будинку № 25 за польських часів працювала кав’ярня “Рома” Венделя і магазин…
Будинок (№ 25) (+)
Будинок (просп.Шевченка, 26) споруджено у 1898 р. (архіт.Ю.Цибульський). Він прикрашений кам’яними атлантами 	У будівлі № 26 за Польщі містилися…
Будинок (№ 26) (+)
Будинок (просп.Шевченка, 27) споруджено у 1909 р. (архіт.З.Брохвіч-Левінський) у стилі англійської сецесії. 	В 1909 – 1944 р. тут знаходилась…
Будинок (№ 27) (+)
Будинок (просп.Шевченка, 28) споруджено у 1897 р. (архіт.Я.Балабан). Він прикрашений бароковими скульптурами Б.Солтиса. 	З 1912 р. тут знаходиться…
1920-і рр. Перспектива пр.Шевченка
2007 р. Перспектива від вул.Є.Поповича
2007 р. Перспектива від вул.Є.Поповича в бік Галицької площі
Слід знати, що невелика площа, де стоїть пам’ятник, раніше звалась Академічною (нині вона безіменна). 	В 1897 – 1946 рр. в центрі площі стояв…
Пам’ятник М. С. Грушевському (+)
Під № 30 від часів незалежності працює ювелірна крамниця “Соломія”. 	Ілько Лемко 	Джерело: “Львівська газета”, 14 листопада 2008 року, № 168 (476)