Шашкевича пл.

Шашкевича пл.

Розмір зображення: 800:600 піксел

На перехресті вулиць Бандери та Дорошенка розташована площа Шашкевича, названа так 1913-го на честь видатного діяча українського галицького культурного відродження Маркіяна Шашкевича (1811-1843). Частина площі від 1916 року називалася Котляревського на честь засновника новітньої української літератури Івана Котляревського (1769-1838); у часи німецької окупації площа мала назву Одеонштрассе та Берґбауштрассе; від 1964 до 1991 року – Мельничука на честь галицького письменника-комуніста Степана Мельничука, 1991-го площу знову називали Шашкевича. У 1939-1940 роках тут упорядкували сквер, а в 1950-х роках на цьому місці спорудили одну з перших у Львові бензозаправок. У 1970-х на площі встановили монумент Мельничукові, який знесли в часи незалежності. 1997 року тут розмістили пам’ятник жертвам комуністичних злочинів – роботу скульпторів П. Штаєра та Р. Сивенького. Його відкривала тодішня перша леді США Гілларі Клінтон. На фасаді будинку № 1 1986 року на честь 175-річчя від дня народження М. Шашкевича розміщено меморіальну дошку. Адресу № 5 має Львівське державне музичне училище, у 1950-х роках в цьому приміщенні містився Червоноармійський райком Компартії України, райвиконком і кінотеатр “Комсомолець” (до 1939 року це був кінотеатр “Стилевий”, від грудня 1939 року – імені Щорса). Забудова площі сецесійна.

Джерело: “”, 8 серпня 2008 року, № 114 (422)